A lakásfelújítási támogatás ellenőrzése egyszerűen – Avagy jogosultak vagyunk-e vagy sem?

A kormány új lakásfelújítási támogatása 2021. január elsejétől igényelhetővé vált, ráadásul már a lakásfelújítási támogatás ellenőrzésére is van lehetőség. A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásának feltételeit már 2020 őszén nyilvánosságra hozták, decemberben pedig pontosították a feltételeket. Ez remek lehetőség lehet azoknak a családoknak, akik felújításban gondolkodnak, mivel ez a támogatás vissza nem térítendő, ráadásul akár a felújítási költségek felét is fedezheti.

A támogatás lényege, hogy legalább egy gyermeket nevelő családok igényelhetik, és a számlával igazolt felújítási költségek 50%-át, de maximálisan 3 000 000 forint. Érdemes megfontolni, hogy igénybe vesszük-e, mivel egyrészt egy család csak egyetlen egyszer igényelheti azt a fajta támogatást, másrészt erre csak 2022. december 31-ig lesz lehetőség. Vagyis aki a következő két évben több otthonátalakítást is tervez, érdemes meggondolni, hogy melyik munkafolyamat esetén jár a legjobban az igényléssel. De lássuk is, hogy miről és kiknek szól ez a támogatás? Kik igényelheti, és milyen jellegű felújításra használhatja fel?

hirdetes

Milyen feltételei vannak a lakásfelújítási támogatásnak?

A Hitelmindenkinek.hu a lakásfelújítási támogatás igénylés feltételeinek is utána nézett. A feltételek nemcsak az igénylő személyére, de a lakásra, lakóhelyre, továbbá a felújítás költségire és munkálataira is vonatkoznak. Általánosságban elmondható, hogy a támogatás összege, maximálisan 3 000 000 forint lehet, mely 50%-ab anyagköltségre, és 50%-ban munkadíjra fordítható. Ahhoz azonban, hogy a maximális összeget igényelhessük, minimum 6 millió forintos beruházásra van szükség.

Komoly feltételek vonatkoznak a gyermekre és a szülőre egyaránt. A támogatás minimum 12. hetet betöltött magzatra vonatkozik, illetve a 25. életévet még nem betöltött gyermekre. A szülők esetén nemcsak házaspárok, hanem élettársi viszonyban élők, és örökbefogadó szülők is igényelhetik ezt a támogatást. Azonban a szülők esetében a köztartozást és a társadalombiztosítás meglétét is figyelik. De szabályozás vonatkozik a lakás fajtájára, és az elvégezendő munkálatokra is, ezért igénylés előtt mindenképp érdemes utána járni, hogy valóban megfelelünk-e minden feltételnek.

Miért célszerű elvégezni a lakásfelújítási támogatás ellenőrzését?

A lakásfelújítási támogatás ellenőrzését nagyon egyszerűen tehetjük meg, ugyanis létezik már olyan weboldal, ahol ez pár kattintás segítségével elvégezhető. Ennek segítségével könnyen utána tudunk járni, hogy megfelelünk-e a feltételeknek vagy sem. Ezt azért is célszerű elvégezni, mert ha belevágunk egy felújításba, és számolunk azzal, hogy a felét fizeti az állam, akár komoly anyagi veszteség is érhet minket, ha ez mégsem valósul meg, mert valamelyik feltétel elkerülte a figyelmünket.

Sokan ráadásul hitelkonstrukcióhoz kötik a felújítást, és esetleg bátrabban vágnak bele egy nagyobb átalakításba, gondolván, az állam úgyis kifizeti a felét. Hogy ne érhessen minket kellemetlen meglepetés, mindenképp ellenőrizzük le, hogy valóban jogosultak vagyunk-e a támogatásra. Amennyiben igen, annak is járjunk utána, hogy az elvégzendő munka mennyibe fog kerülni, és ennek az összegnek mekkora részét teszi ki a munkadíj, és mennyit az anyagköltség.

Milyen kérdésekre kell választ adni a lakásfelújítási támogatás ellenőrzésekor?

A lakásfelújítási támogatás ellenőrzése első lépésben abból áll, hogy egy 12-16 kérdésből álló tesztsort töltünk ki. A válaszokra igennel vagy nemmel felelhetünk. A kérdések vonatkozni fognak a szülő és a gyermek személyére, de a lakásra, és a felújítási munkálatokra is. Ezen felül arra is rákérdez a teszt, hogy CSOK vagy lakás takarékpénztári (LTP) elszámolás során ezek a számlák elszámolásra kerülnek-e. Amennyiben CSOK elszámolásnál már igen, akkor a támogatást nem fogjuk tudni igénybe venni. Ugyanakkor a számlákat el lehet majd számolni a lakás takarékpénztári megtakarítás, illetve a lakásfelújítási támogatás igénybevétele estén is.

Persze attól, hogy ezen a teszten pozitív elbírálásban részesülünk, még nem jelenti azt, hogy meg is fogjuk kapni a támogatást, de első körben mindenképp érdemes elvégezni. A lakásfelújítási támogatás ellenőrzésének következő lépése, hogy kitaláljuk mekkora összegű felújításban gondolkodunk, és hogy a munkálatok milyen mértékben számolhatók el.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása