A junior bankkártya kiknek nyújthat megoldást?

A junior bankkártya megoldást nyújthat abban, hogy a gyerekeket a pénzügyi tudatosságra neveljük. Ezt nem lehet elég korán elkezdeni, hiszen minél kisebb a gyerek annál hamarabb sajátítja el a pénzkezelést, gyorsan megtanulja, hogy a pénznek értéke van. Sokan a gyerekeket zsebpénzzel jutalmazzák, de ha komolyabban szeretnénk megtanítani gyerekünknek a pénzkezelést, akkor mindenképpen érdemes ezt az összeget egy bankszámlán gyűjteni. Ma Magyarországon több banknál is lehetőség nyílik junior bankkártya igénylésre. A gyerekeknek szánt bankszámlák nem sokban különböznek a felnőtteknek kínált bankszámláktól. A kicsik a pénzköltést, a bankkártyahasználatot és a megtakarítást is elsajátíthatják, ha mi szülők időben cselekszünk.

Ahogy a normál bankkártya esetén itt is nyomon lehet követni a pénzköltéseket, hiszen sms-ben is lehet kérni értesítőt. Ha az értesítőt a gyerek telefonjára kérjük, akkor ő maga is látja, hogy mekkora összeg gyűlt össze eddig a számláján. A zsebpénz korszak lejárta után a tinik jellemzően diákmunkákat vállalnak, így a fizetés is érkezhet a számlára. 14 év alatti kor esetén kevés lehetőség kínálkozik számlanyitásra, de 18 év felett már annál több. Nézzük meg, hogy egyes pénzintézeteknél milyen feltételek mellett lehet megnyitni a bankszámlát és igényelni bankkártyát.

hirdetes

Otp junior bankkártya

Az OTP junior bankkártya jelenleg 0 Ft számlavezetési díj, betéti kártya díj és internetbanki díj mellett vehető igénybe egészen 24 éves korig. A kártyával bárhol és bármikor lehet vásárolni, emellett mobilos fizetésre is használható. Az internetbankban, valamint a mobilbankban bármikor le lehet kérdezni az éppen aktuális egyenleget teljesen díjmentesen. A kártya további előnye, hogy az első két alkalommal ingyenesen lehet pénzt felvenni belföldön maximum 150 000 Forint értékben. A díjmentes készpénzfelvételt 16 év felettiek vehetik csak igénybe, akik Magyarországi lakóhellyel rendelkeznek.

A 2 pénzfelvétel után a további készpénzfelvételek 115 Ft + 1,49% megfizetése mellett lehetséges. Ha azonban nem ATM automatán keresztül, hanem bankfiókban történik meg a készpénzfelvétel, akkor azért díjat kell fizetni. A számláról internetbankon vagy mobilalkalmazáson keresztül átutalás is lehetséges 0,35% minimum 255 Ft díj megfizetése mellett. Egy 10 000 Forintos utalás esetén a költség 225 Ft lesz.

OTP junior bankkártya igénylés online

18 éves kor alatt csak törvényes képviselő jelenlétében lehet megnyitni a junior számlát. Tehát szülő, gyám vagy gondnok jelenléte szükséges a számlanyitáshoz. A számlanyitás intézhető Selfie módban vagy videó bankon keresztül is, de emellett természetesen a bankfiókokban is segítségünkre lesznek az ügyintézők. Videóhívás esetén elsőként a bank online felületén keresztül ki kell tölteni az adatlapot. A személyes adatok mellett az okmányazonosítókat is meg kell adni. Tovább lépve a felületen a kapcsolati adatokra lesz még szükség. Ezután következhet a bankkártya online ügyintézés majd egy ellenőrzés és a folyamat legvégén a videóhívás. Az OTP junior bankkártya ilyen gyorsan elintézhető akár otthonunk kényelméből is.

Erste junior bankkártya

A bankkártyát az Erste Diák Egyszámla díjcsomag mellé lehet igénybe venni. A 0 Ft-os havi ügyfélkapcsolati díj 14 és 26 éves kor között jár a junior ügyfeleknek. Havonta két alkalommal a 16 éven felüliek díjmentesen vehetnek fel készpénzt az automatákból. A kártya használható belföldi, valamint külföldi vásárlások esetén is. Az internetbanki és a mobilbanki szoltáltatás ingyenes. Ezeket a szolgáltatásokat a George Web és a George App alkalmazásokon keresztül lehet elérni. A díjcsomagon belül ezen felül korlátlan számú forint vagy devizaszámla megnyitására is lehetőség kínálkozik. A kártya mellé igényelhető az Őrszem SMS szolgáltatás, amely a számlaforgalom figyelésében nyújt segítséget. A havi díja jelenleg 50 százalékos kedvezménnyel vehető igénybe.

K&H junior bankkártya

A K&H 3 féle ifjúsági számlacsomagot kínál. 6-14 éves korig, 14-18 éves korig és 18 év felett. A 18 év feletti pályakezdőknek pedig minimum plusz számlacsomag igényelhető. A 4 számlacsomag mindegyike 0 Forintos számlavezetési díj mellett vehető igénybe. 14 éves kor felett a számlákhoz dombornyomott Mastercard érintőkártyát biztosítanak. 14 év felett ebank és mobilbank is igényelhető, amelyek szintén ingyenes szolgáltatások. A mobilinfo szintén 0 Forintos, de az sms küldésért minimum 21 Forintot kell fizetni, pályakezdőknek 39 Forintot.

A 14 év alattiak keresetüket, zsebpénzüket saját számlára kérhetik így nem szükséges nagyobb pénzösszegeket folyamatosan maguknál tartaniuk. A számlán felhalmozódó pénzt ezután önállóan kezelhetik és így a kiadások kezelését is sokkal könnyebben elsajátítják. A 14 év felettieknek is előnyös a bankszámla, hiszen a felesleges költekezést is el tudják kerülni. Pontosan nyomon tudják követni, hogy mikor mire és mennyit fizettek ki és azt is, hogy jelenleg mekkora összeg áll rendelkezésére a számlán. A bankkártyás vásárlásokra különféle linkeket tudnak beállítani, amely szintén megkönnyíti a kiadások nyomonkövetését.

A junior bankkártya már 6 éves kortól igénybe vehető Magyarország több pénzintézetében is, így minden szülőnek lehetősége nyílik arra, hogy már fiatalon elsajátítsák gyerekeik a pénzkezelést.

5/5 - (1 vote)

Vélemény - hozzászólás hozzáadása