A fogyasztás kalkulátor most sokaknak nyújthat segítséget

A fogyasztás kalkulátor most még nagyobb szerepet kap a családok életében, hiszen az emelkedő energia és gáz, valamint üzemanyag árak miatt mindenki alaposan átgondolja eddigi fogyasztását.

Üzemanyag fogyasztás kiszámítása képlet

Az interneten ma már nagyon sok helyen találhatunk fogyasztás kalkulátort az üzemanyag kiszámítására is. A kalkulátor segíthet abban, hogy valós képet kaphassunk az átlagos üzemanyag fogyasztásról. Megmutatja, hogy mennyi benzint vagy gázolajat égetett el a jármű egy adott táv alatt. Természetesen ezek a kalkulátorok csak hozzávetőleges, azaz körülbelüli értéket tudnak számítani, de akkor is segítséget jelenthet bárki számára. Ha egy hosszabb utazásra készülünk és szeretnénk kiszámítani, hogy mennyi üzemanyagra lesz szükségünk, vagy szeretnénk megtudni, hogy mennyit fogunk költeni üzemanyagra, akkor a kalkulátor ebben segítséget tud nyújtani. Esetleg egy autóvásárlás előtt sem árt használni, hiszen így pontos képet kaphatunk arról, hogy vajon a kiszemelt jármű mennyire fogja megterhelni a pénztárcánkat. Ha megadjuk a kalkulátorba az üzemanyag árát és azt, hogy hány kilométert tettünk vagy teszünk meg vele, akkor jelzi, hogy mennyi lesz vagy volt az adott gépjármű üzemanyagfogyasztása.

hirdetes

Áram fogyasztás kalkulátor

Az MVM Next oldalán találhatunk egy fogyasztás kalkulátort, amely minden kérdésünkre megadja a választ. A kalkulátor itt érhető el: https://www.mvmnext.hu/aram/pages/online/arkalkulator.jsf. Meg kell adni a felhasználás módját, amely lehet lakossági és ki kell választani az illetékes elosztót. Magyarországon az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózat Zrt., az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózat Zrt., az ELMÜ Hálózati Kft., az MVM DÉMÁSZ Áramhálózati Kft., az MVM ÉMÁSZ Áramhálózati Kft., valamint az OPUSZ TITÁSZ Zrt. lehet a szolgáltató. Az árszabások közül választható az A vagy a B. A B árszabás lehet alap vagy komfort is. Ezután nincsen más dolgunk, mint a tervezett fogyasztásokat beírni és a kalkulátor ki fogja számolni, hogy mekkora kiadással számolhatunk havi szinten.

Egy általános egy zónaidős 200 kWh/óra havi fogyasztás és egy 100 kWh/óra havi fogyasztás esetén a következő árakkal számolhatunk. Az energia ára 1050 Ft/hó, a rendszerhasználati díj 4801 Ft/hó, a nettó fizetendő 5851 Ft/hó, amelyre 27 % áfa jön. Így a bruttó fizetendő összeg havonta 7430 Ft, amely éves szinten 89 162 Ft-os kiadást jelent egy család számára.

Ha azonban 300 kWh fogyasztással számolunk általános 1 zónaidős fogyasztással, akkor az új energiaárak és a sávos fogyasztás bevezetése miatt sokkal magasabb lesz az áramszámlánk, hiszen a meghatározott minimum fogyasztás felett fogunk fogyasztani, azaz átlépjük havi szinten a 210 kWh-t. Ekkor a következő kifizetendő számlánk keletkezik: az energia ára 3965 Ft/hó, a rendszerhasználati díj 7141 Ft/hó, a nettó fizetendő 11105 Ft/hó amelyre a 27% ÁFA 2998 Ft/hó, így a bruttó fizetendő havi szinten 14103 Ft, amely éves szinten 169 240 Forintot jelent.

Az áramfogyasztás kalkulátor mellett érdemes pillantást vetni a gázfogyasztás kalkulátorra is. A money.hu kalkulátora mindenre megoldást kínál: https://www.money.hu/rezsi-kalkulator. A Lakossági Rezsi Kalkulátor 2022-ben most még egyszerűbben használható, mint valaha. A havi áramfogyasztást A és B tarifa, valamint a gázfogyasztást is be lehet vinni a profi keresőbe, így egy teljes rezsikiadást is le lehet akár azonnal is ellenőrizni.

A kalkulátor számol a gyermekek számával is, így akinek emiatt kedvezményes árak járnak az természetesen azt az árat fogja majd látni a kalkuláció végén. Mi végeztünk egy próbát havi 300 kWh/hó áram és 200 köbméter gázfogyasztással 1 gyermekkel. Az áram átlag feletti fogyasztási költsége 6 309 Ft, az alatta lévő fogyasztás költsége 7749 Ft, így az összes villanyfogyasztás 14058 Ft. A gázfogyasztás átlag feletti költsége 41832 Ft, míg az alatta lévő rész díja 14688 Ft. Az adott háztartás összes havi rezsije így 70 578 Forintra jön ki. 3 gyermek esetén a kedvezményekkel kalkulálva az összes rezsi már csak 38328 Forintra jön ki.

Utiköltség kalkulátor és Km költség kalkulátor

A következő kalkulátort mindenkinek ajánljuk, hiszen több szempont alapján is ki lehet kalkulálni egy-egy utazás árát. Ez a kalkulátor nagyon sok mindent képes figyelembe venni az átlagfogyasztáson és az üzemanyagáron felül. A kalkulátor itt érhető el: https://kalkulatorlap.hu/utazasi_koltseg_kalkulator.html. Itt tényleg ki lehet számolni egy komplett utazás bekerülési költségét. Ki lehet választani az autópálya matricát, az egyéb költségeket is jelezni lehet, valamint azt is, hogy hányan utaznak az autóban, így akár személyenként is lehet árakat kalkulálni.

A kalkulátorban jelezni lehet a becsült átlagsebességet, valamint azt is, hogy mennyi pihenőidőt tervezünk az utazás során. A kalkulátor ezen felül azt is jelzi, hogy a megadott átlagsebesség alapján körülbelül mennyi lesz az utazási idő. Ez a kalkulátor most azoknak nyújthat nagy segítséget, akik hosszabb utazásra, akár egy külföldi utazásra készülődnek. Mivel még javában tombol a nyár, így mindenkinek javasoljuk a tervezéshez a fogyasztás kalkulátor használatát.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása