A babaváró hitel meddig vehető fel?

A babaváró hitel meddig vehető fel? Hogyan lehetséges az igénylés? Milyen folyamatra számítsunk? Mennyi kedvezmény jár egy, kettő vagy három gyermek után? Ezekkel a kérdésekkel sokan szembesülnek az aktuális családtámogatási rendszert illetően. De miről is van szó tulajdonképpen?

A házastársak által igényelhető hitel és egyben állami támogatás leginkább egy személyi kölcsönhöz hasonlítható. A hitelbírálat mellett biztosan nem lehet elmenni, viszont nem szükséges hozzá ingatlanfedezet. A babaváró hitel az első 5 évben a kamatfizetésben is segít, sőt, az első gyermek megszületését követően a kamatfizetést az állam a teljes futamidőre átvállalja. Fontos tisztában lenni azonban azzal, hogy ha a futamidő alatt válásra kerül sor, nem születik gyermek, vagy külföldre költözik a pár, akkor a kamattámogatás elveszik, és ténylegesen egyfajta személyi kölcsönné alakul át a hitel.

hirdetes

A babaváró hitel meddig vehető fel?

A 2019. július 1-e után felvehető konstrukció 2022. december 31-ig igényelhető. Egyelőre nincsen arról információ, hogy hosszabbítaná a kormány a lehetőséget, ezért ha a megfelelő korban van egy pár, és gyermekvállalást tervez a jövőben, akkor az otthonteremtésre remek választásnak bizonyul a babaváró hitel.

Ahogyan a korábbiakban már említettük, a hitellehetőség leginkább a személyi kölcsönökhöz hasonlítható, ugyanis nem csak lakhatási célra használható fel. Ennek ellenére tény, hogy a legtöbben saját otthonunk megvalósítására használják a kapott összeget. Maximálisan 10 millió forint igényelhető, a futamidő pedig legfeljebb 20 év lehet. A havi hiteltörlesztő részlet is maximalizált, így nem haladhatja az meg az 50 ezer forintot. Miként nevéből is adódik, felvételével nem kell megvárni az első gyermek születését, már előtte is igényelhető és adható.

Milyen feltételei vannak a babaváró hitelnek?

Ugyan elsőre nagyon egyszerűnek tűnhet a babaváró hitel, de fontos tudni, hogy az általa kínált előnyök érvényesülésének megvannak a maga feltételei. Ezzel nem más a célja a kormánynak, mint a népesedéspolitikai célok szem előtt tartása. Bár 1 gyermek vállalásával is jár a támogatás, de előnyei akkor használhatóak ki igazán, ha több gyermek vállalását tervezi a házaspár.

Egyfajta gyermekvállalási kötelezettségről van szó, tehát amint a szerződés aláírásra került, a visszafizetés is megkezdődik- bár az első 5 évben kamatmentesen. Nem vehető azonban félvállról a szülési kötelezettség, ugyanis ha 5 év után sem érkezik az első gyermek, akkor az addig igénybevett kamattámogatás 120 napon belül visszafizetendő. S hogy mi a helyzet a hitelösszeggel? Ekkor átalakul az személyi kölcsönné, piaci kamatozással, ami jelentősen többe fog kerülni, mint a támogatott babaváró hitel.

A babaváró hitel meddig vehető fel?

A kedvezményes törlesztési kötelezettség tehát mindenképpen egy hatalmas pozitívum akkor, ha a házaspár szeretne saját otthont magáénak tudni, és gyermekvállalást tervez a jövőben. A kedvezményeket illetően egyértelműen a két-és háromgyermekes családmodell a vonzó. Egy gyermek vállalásakor ugyanis a törlesztés kamatmentessé válik a teljes futamidőre, sőt, az első 3 évben a törlesztés is felfüggeszthető, hiszen ez az az időtartam, amikor a családban csak egy kereső lesz, az édesanya ugyanis a szokásos jövedelmétől az otthon töltött napok miatt elesik. A második gyermek érkezésekor további 3 évig szüneteltethető a törlesztés, ráadásul a hiteltartozás 30 százalékát is elengedik.

Fontos tudni, hogy a már meglévő gyermekek után nem kérhető visszamenőlegesen a hitel, ugyanis a konstrukció célja egyértelműen az új gyermekek születésének támogatása.

3 gyermek esetében a legkedvezőbb!

Egyértelműen a három gyermek esetében nyújtja a lehetőség a legjobb feltételeket. Ilyenkor ugyanis a babaváró hitel megszűnése történik. Mit jelent ez a gyakorlatban? A tőketartozást elengedik, ami kifejezetten kedvező a családok számára. Jogosan merül fel a kérdés, hogy mikortól számít a magzat gyermeknek. Erre a vonatkozó jogi szabályozás alkalmazandó, vagyis 12 hetes kortól.

Kik igényelhetik a hitelt?

A vonatkozó kormányrendelet értelmében az igénylőknek házasoknak kell lenniük, és az anya felé külön elvárás, hogy még nem töltheti be a 41. életévét. Legalább egyiküknek minimum 3 éves TB jogviszonnyal kell rendelkeznie. A büntetlen előélet és a magyarországi lakcím egyaránt feltétel, de az azonos helyre történő bejelentkezés nem kötelező. A KHR rendszerben szintén nem szerepelhetnek a felek, és a NAV-nál sem lehet köztartozásuk.

Bankonként egyedi előírások érvényesülhetnek

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a babaváró hitel igénylésekor némi különbséget észlelhetünk bizonyos bankoknál. Nem ritka, hogy a 18 éves kor helyett 21 éves korhoz kötik a hitel igénylését, de a minimális jövedelmi határ meghatározásában is eltérések fedezhetőek fel. A körültekintő bankválasztás mellett tehát semmiképpen nem érdemes elmenni. Amennyiben a számlavezető bankunk mellett döntenénk, akkor célszerű előre tájékozódni arról, hogy ott menyire felelünk meg az általános feltételeknek, valamint vannak-e bármilyen szigorítások azokat illetően.

Hogyan zajlik a hiteligénylés menete?

Nem csak a hitelfelvétel feltételei kapcsán érdemes otthonosan mozogni, hanem a hiteligénylés menetét illetően is. Hogyan zajlik a folyamat? Milyen dokumentumokra lesz szükség hozzá? A kérdéseket gyakran teszik fel a hitelintézeteknek az érdeklődők.

Elsősorban arról kell dönteni, hogy melyik hitelintézetnél szeretnénk a babaváró hitelt igényelni. Személyi azonosságot érvényes személyi igazolvánnyal vagy jogosítvánnyal, lakcímkártyával és adókártyával kell igazolni, majd a bankszámlakivonatra és a NAV-tól kérhető jövedelemigazolásra is szükség lesz. A várandósgondozási kiskönyv a baba 12 hetes koráról tájékoztat, de erre csak abban az esetben van szükség, ha már a gyermekvállalással egyidejűleg történik a hitelfelvétel, és vele együtt a 3 évre történő törlesztési felfüggesztés.

Hasonlóképpen fontos a házasság tényének igazolása, a büntetlen előéletről nyilatkozni, valamint arról is, hogy a NAV-felé nem áll fenn tartozás. Ezt követi a hitelbírálat, de akkor sem érdemes elkeseredni, ha valamilyen okból kifolyólag a hitelintézet elutasítja a kérelmet. Amennyiben a feltételeknek megfelel a házaspár, akkor más banknál jó eséllyel indulnak a babaváró hitel felvételéhez. A Budapest Bank és az OTP Bank a vélemények szerint kifejezetten népszerű a hiteligénylők körében.

Váratlan események: mi lesz a babaváró hitellel?

Mindenki életében adódhatnak olyan események, melyekre nem számít az ember. Ha nem érkezik a baba, de a gyermekvállalásról semmiképpen sem szeretne lemondani a házaspár, akkor az örökbefogadás is egyfajta opció lehet. Ilyenkor az erről szóló végleges határozat, valamint az örökbefogadott gyermek lakcímkártyája és adókártyája szükséges.

S hogy mi történik akkor, ha nem születik gyermek 5 éven belül, és az örökbefogadás sem opció a pár számára? Ilyenkor a kamattámogatás egy összegben válik kifizetendővé, a hitel pedig normál kamatozással bíró személyi kölcsönné alakul át. Persze korántsem mindegy, hogy a pár önhibájából, vagy egészségügyi okokból nem vállal gyermeket. Ez utóbbi esetben méltányossági alapon mentesíthető a kamattámogatások visszafizetése alól a házaspár.

Két ember kapcsolata az évek során sokat változhat, így nem kizárt a válás lehetősége sem. Ha nem született meg az első gyermek 5 éven belül, akkor a kamattámogatás visszafizetése és a szabad felhasználású hitellé átminősülés szabályai érvényesülnek. Előfordulhat, hogy az egyik fél újraházasodik, ilyenkor a korábbi házasságból született gyermek hiányában a babaváró hitel újra igényelhető.

Sajnos tény, hogy az elhalálozással is számolni kell. Ilyenkor a gyászoló félnek a kamattámogatást nem kell visszafizetni, viszont a normál piaci kamatozásúvá válás féléves gyászidőszak után ugyanúgy megjelenik.

Normál esetben a havi maximum 50 ezer forintos törlesztő részlet abszolút vállalható azért, hogy saját otthonban nevelje a házaspár a gyermeket, gyermekeket. Az aktuális ingatlan árak és albérleti díjak mellett világosan látható, hogy a babaváró hitel igénylése a leginkább kedvező opció azoknak a fiatal házasoknak, akik gyermekvállalásban gondolkodnak, és még nem sikerült saját otthont teremteniük.

A babaváró hitel 2022-ben még igényelhető, és a + lakáshitel kedvezményes elérése lehetővé teszi, hogy azok is ingatlant tudjanak vásárolni, vagy akár az építkezésre fordítsák az összeget, akik jelenleg az albérleti piac igen magas árait fizetik hónapról hónapra. Amikor felmerül a kérdés, hogy a babaváró hitel meddig vehető fel, akkor érdemes tisztában lenni azzal, hogy 2022 decemberéig mindenképpen döntést kell hozni a kedvezmény lehetőségről.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása