A babaváró hitel buktatói – mutatjuk, mire érdemes figyelni!

A babaváró hitel buktatói kapcsán sokan szeretnék tudni, hogy mi történik, ha nem jön össze a gyermekvállalás. Az életben az események nem mindig tervezhetőek, így előfordulhat, hogy spontán kell cselekedni, vagy az előzetes tervekkel ellenkező szituációkban szükséges reagálni a kialakultakra. Ha pénzügyekről van szó, akkor igencsak ingoványos talajra érkeztünk, hiszen a hitelfelvétel fizetési kötelezettséget von maga után. Különösen így van ez akkor, ha kedvezményes hitelről van szó. A babaváró hitel veszélyei is hasonlóképpen mutatkoznak meg, hiszen mint látni fogjuk, a kamatkedvezmény visszafizetése, valamint a babaváró hitel piaci kamatozású személyi kölcsönné alakulása az igazi kockázatok.

Átlátható feltételek, egyértelmű igényelhetőség

A babaváró hitel célja egyértelműen a gyermekvállalási kedv növelése. Nem véletlen, hiszen a kormányzati politika a népesség növekedését tűzte ki célként az érintett területen. A kedvezmények tehát csak a megszületendő gyermekek után vehető fel. A maximum 10 millió forintos hitel futamideje legfeljebb 20 év, a havi törlesztő részlet pedig maximálisan 50 ezer forint lehet. Ez idáig tiszta, és egyértelműen kedvező. De akkor mégis mik a babaváró hitel buktatói? Melyek azok a területek, amelyek fokozott odafigyelést igényelnek akár az igényléssel, a jogosultsággal, akár a visszafizetéssel kapcsolatban?

hirdetes

A babaváró hitel buktatói – mikor igazán kedvező a hitel?

A babaváró hitel esetében tulajdonképpen arra vállal a házaspár kötelezettséget, hogy meghatározott időn belül gyermek születik. Ha a kedvezmény mértékét helyezzük fókuszba, akkor érdemes tudni, hogy 3 gyermek születésekor éri meg igazán a dolog, hiszen ekkor a hitel megszűnik, a fennmaradó tőketartozást elengedi az állam. Így érhető el az, hogy a 10 millió forintos kölcsönből tulajdonképpen semmit se kelljen visszafizetni. Fontos tudni, hogy ez csak akkor érvényesül, ha a hitel folyamatosan fel van függesztve, amire akkor kerül sor, ha a babák egymást követően, 3 éven belül születnek. A 3 év azért irányadó, mert ez az az időszak, amikor a nő elesik a szokásos jövedelmétől, tehát ilyenkor a hitel törlesztése felfüggeszthető. Persze nem csak azok számára éri meg élni a lehetőséggel, akik nagycsaládot terveznek.

A babaváró hitel buktatói: 5 év az irányadó!

Az első gyermeknek ugyanis a hitelfelvételt követő 5 évben meg kell születnie. Ha ez nem történik meg, akkor a kamattámogatást vissza kell fizetni és a kedvezményes törlesztés lehetősége is elveszik. Miről is van szó ilyenkor? A kamattámogatás teljes összegét 120 napon belül vissza kell fizetni, a hitel pedig piaci kamatozású szabad felhasználású hitellé alakul át, aminek törlesztő részlete jelentősen meghaladhatja az egyébként kedvezményes, 50 ezer forintban maximalizált összeget. Korántsem mindegy tehát, hogy mennyi a havonta fixen törlesztendő összeg, és az miként építhető be a házaspár költségvetésébe.

A babaváró hitel egyébként alapesetben is szabad felhasználású, a legtöbben mégis ingatlanvásárlásra fordítják, hiszen a fiatal párok számára ez az a kritikus pont, ahol leginkább szükség van a segítségre.

1, 2, 3 gyermek- mi a különbség?

Mint azt korábban már említettük, a többgyermekes családmodell kialakítása a kormányzati cél a babaváró hitellel. Nyilvánvaló, hogy magasabb támogatásban részesülnek azok, akik 2 vagy 3 gyermeket vállalnak, pláne, ha folyamatosan érkeznek a babák. Az első gyermeknek a hitelfelvételt követő 5 éven belül meg kell érkeznie. Ha ez megtörténik, akkor a hitel kamatmentessé válik a futamidő során. Sőt, a törlesztő részletek 3 évre felfüggeszthetőek, így pótolva az anya kiesett jövedelmét.

A 2. gyermek érkezése során a 12 hetes kor az irányadó, ilyenkor újabb 3 évre szüneteltethető a törlesztés. Ezzel tehát már elérhető, hogy akár 6 éven keresztül semmit ne kelljen fizetni, ráadásul a babaváró hitel 30 százalékát is elengedi az állam. További kedvezmény a 3. gyermek érkezésekor, hogy a teljes hitelösszeg elengedésre kerül tehát a 10 millió forint tulajdonképpen ingyen jár a családnak. Nem véletlen, hogy a 2019 júliusa óta igényelhető babaváró nagy népszerűségnek örvend. Még mindig nincs késő mellette dönteni, hiszen egészen 2022 decemberének végéig igényelhető- természetesen a feltételek meglétekor.

Ezek a legfontosabb feltételek!

Fontos, hogy a párnak házasnak kell lennie, és az anya még nem töltötte be a 41. életévét. Legalább a házaspár egyik tagjának folyamatos, minimum 3 éves TB jogviszonnyal kell rendelkeznie. Nem gond, ha ez nem egy munkahelyről származik, de két munkaviszony között 30 napnál több nem telhet el. További lényeges feltételnek számít a büntetlen előélet és a hazai lakcím. Ez utóbbi kapcsán viszont nem feltétel, hogy ugyanoda legyen a két személy bejelentve. A babaváró hitel akkor igényelhető eredményesen, ha nincs az igénylőknek a NAV-nál köztartozásuk, valamint a KHR listán sem szerepelnek. Bankonként némi eltérés tapasztalható, így például vannak olyan hitelintézetek, melyek alsó korhatárnak nem fogadják el a 18. életévet, hanem 21-re módosítják azt. A vélemények szerint az OTP nagy népszerűségnek örvend a hitelfelvevők körében.

Többletköltségek, ha nem születik gyerek

Alapvetően arról érdemes információkkal rendelkezni a hitelfelvétel előtt, hogy milyen retorziókra és többletkiadásokra számíthatnak a házastársak, ha nem születik gyerek a szerződésben foglalt 5. év végéig. Ilyenkor a babaváró hitel visszafizetés egy összegben ugyan nem szükséges, de jelentősen megváltoznak a fizetési feltételek, ami nagyobb terhet jelenthet a háztartás számára. Egy 10 millió forintos piaci kamatozású személyi kölcsön esetében ugyanis akár 4-9 millió forintos plusz költséggel is számolni kell, hiszen a kamatok fizetése akár 20 éven keresztül szükségessé válik, ami már önmagában sem kevés összeg.

A babaváró hitel gyakori kérdések kapcsán sokan érdeklődnek kifejezetten arról, hogy mi történik, ha nem születik gyerek, hogyan történik a hitel visszafizetése. Hasonlóképp felmerül az is az érintettekben, hogy mi a helyzet akkor, ha egészségügyi okokból nem érkezik a gyermekáldás. Ilyenkor a szülők önhibáján kívül nem születik gyermek a vállalásoknak megfelelően. Méltányossági alapon lehetséges a kamattámogatás visszafizetése alóli mentesülés, de ehhez még az 5. év letelte előtt be kell nyújtani az illetékes járási hivatalhoz az erre vonatkozó kérelmet.

Válás és babaváró hitel- mi történik?

A babaváró hitel válás gyakori kérdések vonatkozásában is gyakran szóba kerül. Az élet hozhat váratlan fordulatokat, és nincs garancia arra sem, hogy két ember valóban jóban-rosszban együtt marad. Ha úgy válik el a pár, hogy 5 éven belül nem született meg az első gyermek, akkor 120 napon belül, egy összegben szükséges a kamattámogatás visszafizetése. A hitel normál kamatozású hitellé alakul, elveszítve a kedvezményeket. Amennyiben az egyik fél újraházasodik, akkor az 5 éves határidő újraindul, s ha baba érkezik, akkor a babaváró hitel az érintett fél számára újra igényelhető.

Bár a speciális, nagy összegű hitellehetőség kifejezetten kedvező ajánlat, és a gyakorlatban is számos előnye megmutatkozik, de mivel pénzügyi jellegű döntésről van szó, ezért a megfontoltság és az információk részletes ismerete nélkülözhetetlen a felelős vállaláshoz. Amennyiben az igénylők minden szükséges dokumentumot időben bemutattak, úgy a hitelintézetek általában 10 nap alatt elbírálják a kérvényt. A babaváró hitel buktatói is mindenképpen figyelmet érdemelnek, hiszen a tapasztalatok szerint a váratlan helyzetekre sem árt felkészülni.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása