2013-ban megváltozott a támogatott lakáshitelek rendszere

 

Ha idén tervezünk vásárolni egy használt vagy egy teljesen új ingatlant, akkor érdemes áttekinteni azt, hogy milyen változások mentek végbe a kamattámogatások terén.
A lakáshitelünk havi törlesztő részleteinek összegét állami kamattámogatással tudjuk mérsékelni. Pontosan meg van határozva az, hogy milyen lakóingatlanra tudjuk igénybe venni a támogatást.
Ha szeretnénk új lakás építéséhez meg megvásárlásához lakáshitelt felvenni, akkor ahhoz egészen 2014. december 31-ig van lehetőségünk kérelmezni a kamattámogatást.

Milyen ingatlanokra igényelhető a kamattámogatás?

A használt lakás vásárlásához, a meglévő korszerűsítéséhez vagy bővítéséhez felvett hitel  havi részleteinek összegét is mérsékelhetjük ezzel az állami segítséggel, ha 2014. december 31-ig jelezzük igénylési szándékunkat.
Élhetünk a kamattámogatás lehetőségével akkor is, ha egy felmondott kölcsönnel, késedelmes jelzáloghitellel rendelkező lakóingatlant vásárolunk. Továbbá igényelhetjük az állami segítséget akkor is, ha lakóingatlanunkat a Nemzeti Eszközkezelőtől szeretnénk visszavásárolni az adott határidőn belül.
Mindegyik fent említett esetben közös, hogy a lakáshitel kamattámogatása öt évig jár, melynek a mértéke ezen időszak alatt végig állandó. Egyes esetekben akár 20 év is lehet ez az időszak.
Ebben az évben a legfontosabb újítás az, hogy már a meglévő, használt lakóingatlan bővítésére felvett hitel kamatait is mérsékelhetjük állami támogatással. Szintén újdonságnak számít idén, hogy a Nemzeti Eszközkezelőtől visszavásárolt lakóingatlanokra is kérhetünk kamattámogatást, melynek összege ebben az évben valamelyest nőtt.
Lényeges változás az idei évben, hogy a támogatást kérő személynek legalább fele arányban tulajdonjoggal kell rendelkeznie a megvásárolt új vagy használt lakóingatlanban. Egy éven belül igazolnia kell lakcímkártyájával, hogy az adott lakásban él és onnan nem jelentkezik ki addig, amíg a kamattámogatás jár.
Az idei évben már drágább ingatlanra és magasabb hitelösszegre is igényelhetjük az állami támogatást.

hirdetes
Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása