A szocpol jellemzői: megelőlegező és az utólagos szocpol

hirdetes

A szocpol kedvezménynek számtalan sajátos jellemzője van, amellyel a lakosság jelentős része még mindig nincs tisztában. Ilyen többek között, hogy a szocpol egy gyermek után nem jár, egyszóval a kívánt összeghez legalább két meglévő, vagy egy meglévő és egy vállalt gyermek szükséges.

A támogatott személyek tekintetében a meglévő gyerekek után igényelt szocpol tekintetében nincs felső életkorhatár, és nem követelmény a házastársi kapcsolat sem. Ez azért fontos, mert immáron negyven év feletti egyedülálló személyek vagy élettársaik is jogosultak lehetnek szocpoltámogatásra.

Ugyanazon gyermekek után a szocpol csak és kizárólag egyetlen alkalommal vehető fel. A már megszületett gyermekek számlálásánál mindig figyelmen kívül hagyni azokat a gyermekeket, akik után már korábban más lakáscélú állami támogatást vettek fel, vagy különféle vissza nem térítendő támogatást vettek igénybe. A lakásépítési támogatás már akkor sem vehető igénybe még egyszer ugyanarra a gyerekre, ha korábban olyan vissza nem térítendő, lakáscélú állami támogatás került felvételre, amit valamilyen okból kifolyólag a támogatást mégis vissza kellett fizetni.

Szocpoltámogatásból többfélét is megkülönböztethetünk!

Létezik az úgynevezett megelőlegező és utólagos szocpol. A megelőző szocpol lényege, hogy a már meglévő gyermekek mennyiségétől függetlenül is legfeljebb két gyermeket vállalhatnak azok a támogatást igénylő magánszemélyek, akik házasok és egyikük életkora sem haladja meg a 40 évet. Az utólagos szocpol egy újfajta lehetőség – mindössze 2012. január 1-től vehető igénybe – és kizárólag lakáskölcsönből eredő tartozás csökkentésére fordítható az igénybe vett összeg.

Lényege, hogy a támogatást az veheti igénybe, aki a korábban támogatási alapként szolgáló gyermekek után is vállalt még legalább egy utódot, aki alapul szolgálhat egy újabb kölcsönnek. Az utólagos szocpol összegi sajátossága, hogy minden esetben azonos azzal a mennyiséggel, ami a kölcsönszerződés megkötésének időpontjában meghatározásra került.

A szocpol esetén ki minősíthető gyereknek?

Minden esetben csak azok a személyek, akik az igénylő vér szerinti, örökbefogadott vagy gyámságilag nevelésbe helyezett eltartottjai, és még nem töltötték be a 16. életévüket, vagy nappali tagozatos tanulók, de még nem lépték túl 25. életévüket. Ha a gyermek testi vagy szellemi fogyatékossága miatt megváltozott munkaképességű, és ez az állapot már több mint 12 hónapja tart, és nem szűnik meg egy éven belül, akkor a 16. életévét betöltött személyek is támogatottnak tekinthetők.

A szocpol összegét általánosságban a gyermekek száma határozza meg, de ezen felül nagyon fontos tényező még a lakóépület hasznos alapterülete, valamint az utóbbi években már az ingatlan energetikai besorolása is, így ez minél nagyobb, általában annál magasabb szocpoltámogatás is jár az igénylő részére.

Rate this post
hirdetes

Vélemény - hozzászólás hozzáadása