A szocpol jellemzői: megelőlegező és az utólagos szocpol

A szocpol kedvezménynek számtalan sajátos jellemzője van, amellyel a lakosság jelentős része még mindig nincs tisztában. Ilyen többek között, hogy a szocpol egy gyermek után nem jár, egyszóval a kívánt összeghez legalább két meglévő, vagy egy meglévő és egy vállalt gyermek szükséges.

A támogatott személyek tekintetében a meglévő gyerekek után igényelt szocpol tekintetében nincs felső életkorhatár, és nem követelmény a házastársi kapcsolat sem. Ez azért fontos, mert immáron negyven év feletti egyedülálló személyek vagy élettársaik is jogosultak lehetnek szocpoltámogatásra.

hirdetes

Ugyanazon gyermekek után a szocpol csak és kizárólag egyetlen alkalommal vehető fel. A már megszületett gyermekek számlálásánál mindig figyelmen kívül hagyni azokat a gyermekeket, akik után már korábban más lakáscélú állami támogatást vettek fel, vagy különféle vissza nem térítendő támogatást vettek igénybe. A lakásépítési támogatás már akkor sem vehető igénybe még egyszer ugyanarra a gyerekre, ha korábban olyan vissza nem térítendő, lakáscélú állami támogatás került felvételre, amit valamilyen okból kifolyólag a támogatást mégis vissza kellett fizetni.

Szocpoltámogatásból többfélét is megkülönböztethetünk!

Létezik az úgynevezett megelőlegező és utólagos szocpol. A megelőző szocpol lényege, hogy a már meglévő gyermekek mennyiségétől függetlenül is legfeljebb két gyermeket vállalhatnak azok a támogatást igénylő magánszemélyek, akik házasok és egyikük életkora sem haladja meg a 40 évet. Az utólagos szocpol egy újfajta lehetőség – mindössze 2012. január 1-től vehető igénybe – és kizárólag lakáskölcsönből eredő tartozás csökkentésére fordítható az igénybe vett összeg.

Lényege, hogy a támogatást az veheti igénybe, aki a korábban támogatási alapként szolgáló gyermekek után is vállalt még legalább egy utódot, aki alapul szolgálhat egy újabb kölcsönnek. Az utólagos szocpol összegi sajátossága, hogy minden esetben azonos azzal a mennyiséggel, ami a kölcsönszerződés megkötésének időpontjában meghatározásra került.

A szocpol esetén ki minősíthető gyereknek?

Minden esetben csak azok a személyek, akik az igénylő vér szerinti, örökbefogadott vagy gyámságilag nevelésbe helyezett eltartottjai, és még nem töltötték be a 16. életévüket, vagy nappali tagozatos tanulók, de még nem lépték túl 25. életévüket. Ha a gyermek testi vagy szellemi fogyatékossága miatt megváltozott munkaképességű, és ez az állapot már több mint 12 hónapja tart, és nem szűnik meg egy éven belül, akkor a 16. életévét betöltött személyek is támogatottnak tekinthetők.

A szocpol összegét általánosságban a gyermekek száma határozza meg, de ezen felül nagyon fontos tényező még a lakóépület hasznos alapterülete, valamint az utóbbi években már az ingatlan energetikai besorolása is, így ez minél nagyobb, általában annál magasabb szocpoltámogatás is jár az igénylő részére.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása