Szabadság 2018-ban ennyi nap fog járni a dolgozóknak

A szabadság 2018-ban változik, hiszen július 1-től módosult a Munka Törvénykönyve. A szabályok az egyenlőtlen munkaidő-beosztás szabályai miatt kerülnek változtatásra, hiszen itt a szabadságok kiadása változik.

Sokakban pontosan a nyári időszak alatt merül fel a kérdés, hogy vajon a nyári szezont hány nap szabadsággal lehet átvészelni? Hány napot engedélyeznek a munkaadók, egyáltalán mibe szólhatnak bele?

hirdetes
2018 szabadságok száma
2018 szabadságok száma

A szabadság körül sok a kérdés

Igen sokan azzal szembesülnek a munkahelyükön, hogy a munkaadó napra pontosan meg szeretné határozni, hogy mikor mehetnek szabadságra. Most nézzük meg, hogy kinek mihez van joga. A garantált alapszabadság éves szinten mindenkinek 20 nap. Az alapszabadság mellé járnak az úgynevezett pótszabadságok, amelyeket vagy az életkorhoz vagy a gyermekekhez kapcsolnak.

A gyerekek után minden dolgozónak 2 pótnap jár. Ezt a 2 pótnapot azonban szabályozták, hiszen maximum éves szinten ez 7 nap lehet. Ennél több pótszabadságot egy kisgyermekesnek sem adnak ki. A gyermekek után járó pótszabadságot a gyermek 16 éves koráig lehet igénybe venni amennyiben a szülővel egy háztartásban él a gyermek. A fogyatékossággal élő gyerekek esetében a szülőknek még plusz 2 nap szabadság jár. A gyermekek születésekor is jár pótszabadság, mégpedig az apáknak.

Egy gyermek születése esetén 5 munkanap, ikergyermekeknél pedig 7 nap. A 16 év alatti munkavállalóknak és a föld alatt vagy veszélyes helyen dolgozóknak 5 munkanap. A törvény szigorúan tiltja a szabadság megváltását, azaz azt, hogy a munkaadó pénzben fizesse ki a szabadságot a dolgozónak. Következő nagy kérdés a pihenőidő, amelyet sajnos nem minden cégnél tartanak tiszteletben.

6 óra munka után összesen 20 perc pihenőidő jár. Sokan panaszkodnak, hogy a szabadságról visszarendeli őket a cég, pedig jó, ha tudjuk, hogy a munka törvénykönyve szerint ehhez joga van. A szabadság 2018-ban azonban szabályváltozásokat is hoz.

Sokakat kíváncsisággal tölt el, vajon mikor lesz jövőre pár munkaszüneti nap, amikor egy kicsit megpihenhetnek a mindennapos rohanásban. Segítségképpen összeszedtük, hogy mire számíthatunk, azaz a szabadság 2018-ban mikor érkezik el.

Munkaszüneti napok a következő évben

2018 munkaszüneti napok ekkor lesznek
2018 munkaszüneti napok ekkor lesznek

 

A szabadság 2018-ban más változást is hoz

Talán sokakat megdöbbent, de a főszabály szerint a munkáltató az, aki kiadhatja a szabadságot, azaz nem minden esetben a dolgozó döntheti el, hogy mikor is szeretne szabadságra menni. Már létezik egy konzultációs szabály, ami azt jelenti, hogy a munkaadónak konzultálnia kell a munkavállalóval, hogy mikor szeretné kivenni a szabadságát. Erre nagyon sok esetben a cégek kérdőíveket alkalmaznak. A munkaadónak kötelessége 14 naptári napot úgy kiadni, hogy az megszakítás nélküli legyen.

A szabadság 2018-ban hogyan vehető ki egy nagyobb termelőcégnél?

A nyári időszakban a nagyobb termelőcégek mindegyike legalább egy hónapra leáll. Ilyenkor az éves szabadságokat egyben adják ki a dolgozóknak, hiszen a gépek állnak és munka nincsen. Nagyon sokszor a munkavállalók ezt igen rossznak gondolják vagy egészen egyszerűen sértőnek, pedig bizonyára sokan boldogabbak lennének, ha egy teljes hónapig csak pihenéssel töltenék az idejüket.

A nagyobb cégeknek ez a leállás bizony számos költségmegtakarítással jár és a munkavállalók pedig végre tényleg a családjukkal tölthetik a nyári időszakot, amikor amúgy sincsenek a gyerekek iskolában vagy óvodában. Láthatjuk, hogy a szabályokban pár változás már várható és talán már ebben az évben is érezhető.

Nagyon fontos tudni, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem mi munkavállalók rendelkezünk a 20 nap szabadságról, sem pedig a pótszabadságokról. itt azért akadnak kivételek, hiszen a gyermekek születése ebbe a körbe esik. Érdemes mindent a munkaadóval átbeszélni, hiszen mind a két fél érdeke az, hogy a szabadságok jól és hasznosan kerüljenek kiadásra. A munkavállalóknak és a munkaadóknak is sokkal jobb, ha tényleg közös megegyezéssel tudják a szabadságokat kiadni és kivenni.

Mentés

Mentés

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása