A svájci frank árfolyam kondíciója a közelmúlt hatássorozatát követően

Svájc vonzerejéről első rágondolásra talán a svájci frank árfolyam kapcsán elhintett fogalmak törnek a felszínre, ám abban az esetben, ha utazást tervezünk ebbe a sok szempontból is lenyűgöző országba, akkor a megvilágítás ugyancsak más színben mutatkozik meg.

A Konzuli Téjékoztatás honlapján (részleteket lásd itt:  ) a betervezett utazáshoz szükséges megnyugtató tudnivalókról olvashatunk.

hirdetes

A következő információk birtokában már naprakészek lehetünk a svájci utazást illetően, amelyek a következők: biztonság kérdésében nagyszerű hírként könyvelhetjük el azt a tényt, hogy eddig Svájcban nem történt egyetlen terrortámadás sem, a közbiztonság pedig ebben az országban magasan az egyik legkedvezőbb.

Természetesen minden esetben személyes felelősségnek bizonyul az otthonról kimozdulás mozzanata, ám a fenti információk birtokában már kedvünk fokozódhat az odalátogatást megelőző izgalomteljes atmoszférában.

A svájci frank árfolyam és a hagyományos bankrendszer kapcsolata

Az a nézet, mely szerint a hagyományokkal élés avíttnak mutatkozik a modern kor pezsgő innovációs gépezetében atomjaira esik, ha a svájci bankrendszer és a svájci frank árfolyam indexének témája kerül fókuszba.

A történet az 1850 évek elejéig vezethető vissza, ahol egy financiális, európai monetáris unió terve és próbálkozása csírázott. A gazdasági államszövetségi „teszt” folyamatában négy ország társult (Belgium, Olaszország, Svájc és Franciaország).

Az említett társtagok közösen megalkották az ún. Latin Monetáris Uniót, amely a múlt század húszas éveiben szűnt meg, ugyanakkor Svájc nem mutatott szimpátiát a végleges megszüntetés terve irányában, és hűséges maradt a projekthez még negyven évig (1967).

Ezzel a lojális habitussal a Svájci Konföderáció elkészítette piedesztálját a nemzetközi pénzügy területén, és a valahai kísérlet utolsó nagyköveteként a frankot ma is előszeretettel és mérhetetlen sikerrel használja.

A közelmúlt botlásai a svájci frank árfolyam tekintetében

A svájci frank árfolyam körül lezajlott elmúlt éveket felkaroló malőr ellenére is megőrizni látszik „valutamentsvár” szerepét.

A Pivátbankár honlapján olvashattunk egy remek összefoglalót a svájci frank és a cseh korona esetek kapcsán.

A beszámolóban többek között a következő részletekről esik szó (bennünket jelen esetben a svájci frank árfolyam ügyéhez szorosan kapcsolódó szegmensek érdekelnek, ezért ezek kiemelésére, vázolására törekszünk az alábbiakban).

12 pontba szedett összefoglaló a svájci frank árfolyam közelmúltbéli kálváriájáról

 1. a svájci és a cseh eset metszéspontján ugyanaz a probléma másmilyen kivitelben mutatkozik meg
 2. a hasonszőrű melléfogás a svájci frank esetében a kivitel (export) drágulását is magával hozta, melynek egyik hozománya az volt, hogy a svájci lakosok a szomszédos országokban szerezték be a szükséges termékeket
 3. ami a Svájci Államszövetség belföldi keresletét érintő problémaként tartható számon, az nem más, mint a keresletvisszaesés
 4. a felértékelési nyomás hatására számos svájci frank árfolyam ügyében érintett ország eladósodott
 5. a kamat-kiegyenlítődés üdvös beköszöntekor a svájci frank árfolyam indexei ismét megizmosodtak, a hiteladósságok törlesztésre kerültek
 6. azonban, ezzel a történet nem ért a végéhez, hiszen az országok a lakosaik frankban igényelt lakáshiteleit sorra átváltották
 7. a fenti eljárás hajmeresztő frankkeresletet hozott magával
 8. ehhez extra adagként jött rá a gazdasági válság idején nagy mértékben vásárolt frankösszeg, amelynek következményeként a svájci jegybank úgy határozott, hogy árfolyamkorlátot vezet be (ez 1,20 eurónkénti fokozatot jelentett)
 9. a jegybank interveniált (hiszen a svájci frank árfolyam túlzott növekedést produkált), tehát megvásárolt minden valutát (eurót, dollárt stb.)
 10. a frankot érintő „nagy bumm” előtt felfüggesztették a korlátokat és az SNB-t (Swiss National Bank – Svájci Nemzeti Bank) elárasztották euróval
 11. erre nem számított a jegybank és előzetes terv nélkül ki akart bújni a furcsa helyzetből
 12. meg is tette (kisurrant az árfolyamgátból), aminek súlyos foganatai lettek, elindítva egy hatalmas összegekben mérhető veszteséglavinát és perek (ma is hatályban lévő) sorozatát.

Jelen pillanatban érdemes figyelemmel kísérni az eseménydús, fordulatokban sem szűkölködő történéseket.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása