Sokkot kapnak a szülők, amikor egyetemre bejutott gyermeküknek néznek albérletet!

Itthon is elszálltak az albérlet árak, ahogyan külföldön is. Egy év alatt 40-60%-ot emelkedtek Budapest belső kerületeiben a bérleti díjak Az ingatlan portálokon is böngészve láthatjuk, hogy további költség növekedéssel kell majd számolniuk az újonnan felvett egyetemistáknak, főiskolásoknak.

Miért emelkedtek az árak?

  • Az utóbbi években az ingatlanpiac nem mozdult, az árak stabilak voltak, most viszont újra feléledt a piac
  • Az alacsony kamatkörnyezet miatt a befektetők is nagy potenciált látnak bent, 7-10% közötti éves hozam érhető el egy lakás kiadásán, ami a többi befektetéshez képest jóval magasabb
  • Külföldhöz képest még mindig alacsonyak az árak, ami vonzza a külföldieket, turistákat is. A lakáskiadók is előszeretettel adják ki külföldieknek a lakásukat.
  • Airbnb – sokak szerint a közösségi szállásmegosztó portál elterjedése is megemelte az árakat, mivel sokan ezért vesznek ingatlant, hogy azt kiadják a portálon keresztül
  • Növekszik a gazdaság, ami előrevetíti az árak növekedését is, ezt is figyelembe kell venni.

Az egyetemisták, főiskolások egy része jogosult csak kollégiumi szobára, így sokan választják az albérlet lehetőségét. Most viszont a szülők döntési kényszerbe kerülnek, mivel havonta több tízezer forinttal is megnőhetnek a kiadásaik.

hirdetes

Lehet, hogy érdemes lesz elgondolkodniuk a lakásvásárláson? Végül is, akkor már saját lakás hiteltörlesztését fizetik, és nem a főbérlőét. Valószínűleg több szülő is mérlegelni fogja a lakásvásárlás lehetőségét, ami a lakáspiac további élénküléséhez vezet (főleg a fővárosban).

Ehhez kapcsolódóan ajánljuk a lakástakarékról, és lakáskasszáról szóló tartalmainkat.

fotó: sxc.hu

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása