Munka törvénykönyve 2017 ezekre a változások érintenek bennünket

A munka törvénykönyve 2017 évében bizonyos változásokon megy keresztül. Cikkünk ezeket a változásokat foglalja össze a teljesség igénye nélkül, röviden és érthetően.

A 2017-es évben elég sok változás történik az elmúlt évekhez képest, bár természetesen azért sok minden marad a régiben is. Érdemes azonban a változtatásokat áttekinteni évről évre, esetleg összehasonlításokat végezni, hogy jobban átlássuk a helyzetet, akár a saját helyzetünket. A munka törtvénykönyve 2017 évében apró dolgokban változik, nézzük, mik ezek.

hirdetes

Kis változások a 2017-es munka törvénykönyvében?

Érdekes módon néhány változás a munka törvénykönyvében már 2016. június 18-tól hatályba lép, érdemes tehát gyorsan megismerkedni ezekkel a módosításokkal, hogy tökéletesen ismerjük a ránk vonatkozó jogszabályokat. A munka törvénykönyve 2017 évében bekövetkező változásairól is szót ejtünk.

Az egyik módosítás, amelyre igen nagy figyelmet kell fordítani az a várandós nők felé irányul. Ez arra vonatkozik, ha a várandóságot a felmondást közlését követően tudja meg a munkáltató. Ebben az esetben a munkáltató 15 nappal a felmondás közlését követően visszavonhatja azt, így a munkaviszonyban töltött időnek minősül majd munkaviszony megszűnése és a visszavonás közötti időtartam. Ez egyébként a felmondási védelmet biztosítja a várandóság esetén.

A másik fontos dolog az anyasági és az apasági szabadságra vonatkozik. Eddig különbséget tettek ugyanis arról, hogy az édesapa, vagy az édesanya vonul fizetetlen szabadságra a gyermek gondozása céljából, ez a különbségtétel most megszűnik. Ez azt jelenti, hogy az apa is védelemmel veheti igénybe a gyermek gondozási idejére fordított fizetetlen szabadságot. Változott, vagyis bővült az a kógens szabályok köre, amely a vezető állású munkavállalókra vonatkozott. Ez azt jelenti, hogy akár a vezető beosztású személy is elmehet fizetetlen szabadságra gyermeke gondozása céljából. A munka törvénykönyve 2017 szerint ezt a gyermek 3. életévének betöltéséig lehet igénybe venni.

Változás a több műszakban dolgozóknál

Úgynevezett kompenzáló időt is bevezetnek azoknál a munkavállalóknál, akik több műszakban dolgoznak. Ez pontosan azt jelenti, hogy több műszakos munkavállaló esetében – meghatározott esetekben persze – elégnek bizonyul a 8 órányi napi pihenőidő biztosítása, ugyanakkor, ha ez így történik, akkor a következő napi pihenőidőnek kötelezően hosszabbnak kell lennie, mint 8 óra – ez lesz tehát a kompenzáló idő. A két pihenőidőnek el kell érnie a huszonkét óra időtartamot.

Korábban 8 óra pihenőidőt kellett biztosítania a munkáltatónak azon személyek számára, akik az úgynevezett készenléti munkakörökbe tartoztak. Ezentúl ez az idő 11 órára módosul, tehát 11 óra pihenőidőt kell a munkáltatónak biztosítania a befejezett munka és a másnapi munkakezdés előtt.

A munkavállalókat új szabályok védik a tisztességtelen piaci magatartások ellen, amely pontosabban azt jelenti, hogy a munkajogi szabályok betartásának ellenőrzése már a külföldi kiküldetés esetén is esedékes és lehetséges lesz. A külföldi kiküldetés jogszabályainak betartásáért egyébként a kiküldő és a fogadó munkáltató ugyanolyan mértékben felel. Ezekben az esetekben a munka törvénykönyve 2017 változásai szerint egy kapcsolattartó személy is ki lesz jelölve, aki a munkavállaló külföldi jogvédőjeként lesz jelen.

Láthatjuk, hogy bizonyos változások vannak a munka törvénykönyvben 2017-ben is, érdemes ezekkel tisztában lennünk, mint munkáltatók és mint munkavállalók egyaránt. A munka törvénykönyve 2017 előtt is változott, ha szeretné összehasonlítani ezeket, akkor keresse fel a régi törvényeket, és nézze meg, hogy most hogy áll a munkavállalók helyzete Magyarországon.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása