Mire érheti meg felvenni szabad-felhasználású személyi kölcsönt?

Rengeteg mindenre költhetjük a személyi kölcsönre felvett pénzösszegeket, többek között vehetünk belőle az elromlott háztartási gép helyett újat, megjavíttathatjuk elromlott autónkat, de akár szépészeti műtéteket is finanszírozhatunk belőle. Viszont – áll a pénzcentrum.hu cikkében-, ha korszerűsítjük a lakásunkat, vagy energiatakarékos készülékeket veszünk a pénzből, akkor még az is előfordulhat, hogy több pénzt spórolunk meg havonta, mint amennyit a személyi kölcsön törlesztőrészleteire kell befizetnünk.

A személyi kölcsönök szinte mindegyike olyan hitel, amelynek felvételénél semmilyen hitelcél bizonyítási kötelezettségünk nincs, magyarul arra költjük el a igényelt pénzösszeget, amire csak akarjuk. Legyen az bármilyen hirtelen felmerülő költség, fogorvos díja, valaminek a javítási költsége, stb., ebből a pénzből kiegyenlíthetjük a számlát. A személyi kölcsönt nyújtó bank legfőképpen a jövedelmi helyzetünket vizsgálja meg, vagyis a jövedelmünk lesz a hitel visszafizetésének biztosítéka.

hirdetes

Általános esetekben legalább a havi jövedelem ötszörösét vehetjük fel, de jobb esetekben akár nyolc-tízszeresét is megkaphatjuk.
Személyi hitelt egyenesen a bankoktól vagy hitelközvetítőktől lehet igényelni, de ma már lehetőség van internetes oldalakról is leindítani a folyamatot. A legnagyobb részben 800 ezer és 1 millió közötti összegeket igényelnek az ügyfelek, de természetesen kisebb és nagyobb összegek sem ritkák.

Vannak pénzintézetek, ahol a több milliós kérelmeket is befogadják, természetesen megfelelő jövedelmi szint mellett.
A gyakorlatban, ha például 1 millió forintnyi pénzösszeget szeretnénk igényelni, és ezt öt év futamidő alatt akarjuk visszafizetni, akkor jelenleg a legkedvezőbb THM 18 százalék körül van, de jóval gyakoribb a 20 – 22 százalékos Teljes Hiteldíj Mutatóval felvehető hitelek száma. Ez a fentebb említett összegre és futamidőre azt jelenti, hogy körülbelül 1,5 millió forint lesz a személyi kölcsön teljes költsége. Az ehhez mérhető havi törlesztőrészletek alakulása 24 és 29 ezer forint között mozognak az adott banktól függően.

A pénzintézetek elmondása szerint a legtöbbször akkor igénylünk személyi kölcsönt, ha valamilyen családi esemény közeledik, vagy felújítási munkákat szeretnénk elvégezni, de nyaralásra is elég sokszor költjük, sőt hitelkiváltásra is egyre többször igénybe vesszük. De vannak elég extrém esetek is, például plasztikai műtétre, favásárlásra, vadásztúrára, éttermi fogyasztásra, lézeres szemműtétre költött hitelek.
Azonban leginkább akkor döntünk jól anyagilag, ha a személyi hitel összegét olyan dologra költjük, amely valamilyen szinten biztosan pénzt fog megtakarítani nekünk.

Például ha a hitelösszeget korszerűsítésre, valamilyen jellegű felújításra költjük, így hosszabb távon akár a hitel költségeinél nagyobb összeget is meg lehet takarítani. És ha például energiatakarékos háztartási gépet veszünk, akkor még az is előfordulhat, hogy a havi törlesztőrészletnek megfelelő összeget fogja az energiatakarékos gép megspórolni nekünk. A legújabb hűtőgépek, mosógépek, villanytűzhelyek akár 50 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint elavult társaik, tehát jelentősen csökkenteni tudjuk a rezsiköltségeinket. A lakásfelújítások energiatakarékos jellegű végrehajtása sz3mélyi hitelből is megérheti, hiszen a megtakarítások nemcsak a kölcsön futamidejéig, hanem azon túl is csökkenteni fogják a havi költségeinket. Ezeken túl a tanulásba fektetett pénz is többszörösen megtérülhet.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása