Járhat-e lakáshitel nyugdíjasoknak?

A lakáskölcsönök kapcsán általánosságban az egyik legfontosabb kritérium, hogy az igénylők a futamidő lejártakor még ne töltsék be a 70. életévüket, éppen ezért nagyon gyakran visszatérő kérdés, hogy vajon járhat-e ebből kiindulva lakáshitel nyugdíjasoknak, vagy esetükben ez a kölcsönkonstrukció teljességgel elérhetetlennek minősül?

Ha a helyzet nem is ennyire drámai, a jelenlegi nyugdíjkorhatár miatt valóban kijelenthető, hogy a legtöbb nyugdíjas személy hitelkérelme nagy valószínűséggel elutasításra kerül abban az esetben, ha az életkorból fakadó szabálynak nem felelnek meg.

hirdetes

Mindez abban az esetben is igaz, ha az igénylő egyébként nagyon jó egészségi állapotnak örvend majd és biztosan képes lenne kifizetni a felvett lakáshitel törlesztő-részleteit a lejárati időpontig.

Lakáshitel nyugdíjasoknak? Ha a kor közbeszól…

A pénzintézetek nyilván nem verik túl nagydobra, ellenben számukra óriási kockázatot jelent egy olyan nyugdíjas személynek hitelt felvennie, aki az elhalálozás és a betegségek kapcsán rendkívül veszélyeztetett. Hiába van ugyanis valakinek nagy összegű rendszeres havi bevétele, a lakáshitel nyugdíjasoknak óriási kockázatot jelent a bankok számára, így ha a korhatárt teljesíti is az igénylő, a pénzintézetnek számolnia kell azzal, hogy bármikor érheti valami az adóst.

Mivel ilyen korban már a biztosítók is óvatosak, ezért szinte senki sem vállal olyan hitelfedezeti biztosítást, amivel a bank meggyőződhetne arról, hogy elhalálozás esetén a kiadott pénzt kamatostul visszakapja majd.

Természetesen mindez nem zárja ki azt, hogy egy lakáshitel nyugdíjasoknak is elérhető legyen, pláne abban az esetben, ha fiatal nyugdíjasokról van szó, hiszen mindmáig élnek olyan BM nyugdíjasok hazánkban, akik az ötvenes éveik első felét tapossák, így még 10-15 évük lehet a bankok által támasztott 70 éves korhatár eléréséig.

Mivel azonban jelenleg 40 éves munkaviszony után vonulhat csak nyugdíjba az ember, ezért a legtöbben 58-60 éves koruknál előbb erre nem képesek – ez az időtartam pedig annál tovább tolódik, minél tovább jár valaki iskolába –, vagyis a legoptimálisabb is esetben is maximum 10 éves futamidőre vehetünk fel kölcsönt, ha a hazai bankok ajánlatait vesszük alapul. Minél előbb tudunk tehát nyugdíjba menni, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy kedvező feltételekkel és futamidővel nyílik lehetőségünk lakáshitelt igényelni.

Van megoldás a lakáshitelre?

A kérdésre a legrövidebb válasz az, hogy természetesen van! A lakáshitel nyugdíjasoknak ugyanis igénybe vehető kezes, illetve adóstárs bevonásával, ami a legszigorúbb szabályt azonnal felülírja. Amennyiben ugyanis van egy olyan családtagunk, esetleg nagyon jó barátunk, aki hajlandó aláírni az adóstársi papírt a lakáskölcsön igénylése során, és az illető mind az életkor, mind a rendszeres jövedelem, mind a bank által támasztott más egyéb kritériumoknak is megfelel, abban az esetben a választott pénzintézet el tud tekinteni az életkori határoktól.

Mindez különösen igaz abban az esetben, ha mindezen felül még egy tehermentes ingatlant is be tudunk vonni a kölcsönszerződésbe, ami további fedezetet jelent a bank számára, ezáltal ők is lényegesen rugalmasabban állnak majd hozzánk.

Mindent összegezve tehát a lakáshitel nyugdíjasoknak ugyanúgy igényelhető, mint a fiatalabb korosztály számára, ellenben figyelniük kell az életkorból fakadó szabályokra, amelyeket a fentiekben vázolt adóstárssal és tehermentes ingatlan bevonásával könnyedén lehetőségünk nyílik kiküszöbölni.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása