Hosszú idő után a dollár ismét 400 forint felé emelkedett

Hétfő délelőtt 9 óra magasságában 397,16 forintba került egy dollár a devizapiacon a Google Finance szerint. Az euro ugyanekkor viszont 407,30 forintba került. A dollár esetében emelkedést figyelhetünk meg a pénteki adatokhoz képest. Az euró árra csökkent. Tehát gyengüléssel kezdte a hetet a forint. Az euró is gyengült a dollárral szemben. Fél százalékos gyengülést láthattunk.

Hétfőn nem vártunk fontos piacmozgató hírekre. Kedden a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntésére érdemes figyelni bár változásra nincs nagy esély. Irányadó szerepét már elveszítette. Így most elsősorban a döntést követő kommunikációra, közleményre, esetleges háttérbeszélgetésekre érdemes figyelni. Ott hangozhatnak el eddig nem hallott információk.

hirdetes

A héten konjunktúra adatok érkeznek Európából és USA-ból egyaránt, valamint a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve hozhat komolyabb piacmozgásokat. Emellett közlésre fognak kerülni a fogyasztói hangulatindexek is. A hét végén pontosabb képünk lesz a nyugati gazdaság novemberi állapotáról. 10 óra magasságában 398,5 felett tartózkodott a dollár.

A dollárral szemben egyre nagyobb volt a gyengülés mértéke. Fél tizenegyedkor a dollártért újra 400 forintot kellett adni. Ez 1,6-os esésnek felelt meg a forint szempontjából. A nap folyamán az euró/forint kurzus elérte 410-es szintet is. A délutáni órákban azonban lendületet vett a forint az euró/forint kurzus 308 közelébe ereszkedett.

A múltheti jó hangulatot követően nem sikerült Amerikának pluszban maradni

Hétfőn nem vártunk fontosabb előre bejelentett eseményt egyedül a kínai jegybank kamatdöntése volt említésre méltó. A PBOC nem változtatott az alapkamaton. Emelkedéssel zártak legutóbb a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,6 százalék pluszban fejezte be a napot, a S&P 500 0,5 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq stagnált.

Az elmúlt időszak gyengülése ellenére erősödéssel kezdte a hetet a dollár. Az amerikai tőzsdén már nem számolhatunk be emelkedésről. kedvezőtlen hangulatban indult a kereskedés, a Nasdaq 0,6, az S&P 500 0,4, a Dow pedig 0,1 százalékos mínuszban volt.

A héten csütörtökön szünetelni fog a kereskedés a hálaadás miatt pénteken pedig rövidített kereskedés lesz Amerikában. A vállalati hírek közül kiemelkedett a Disney mely bejelentette Bob Iger korábbi vezérigazgató visszatérését. A befektetők jól fogadták a hírt, a papírok 6,3%-os pluszban voltak az egyébként kedvezőtlen hangulatban is. Hiába próbált napközben szépíteni a Wall Street, a végére a Dow megint 0,1 százalékos mínuszba csúszott. Az S&P-500 0,4%-kal, a Nasdaq pedig 1,1%-kal esett vissza péntekhez képest.

Milyen hatása van a dollár erősödésének?

A dollár emelkedése válasz volt a kínai covid problémákra. Kínában már több nagyvárosban is rekordmennyiségű fertőzöttet regisztráltak, ami a globális gazdaságot jól érthető félelemmel töltötte el. Az adatokat újabb lezárások és korlátozások követték így az Apple már hivatalosan is közölte az új 14 pro és pro max modelleket nem tudják leszállítani karácsonyra a gyári lezárások miatt.

Ha a gazdaság lassul a dollár erősödik és ez történt most is. Az irányt a Fed fogja meghatározni melynek novemberi üléséről szerdán érkeznek információk. Érdemes lesz figyelni a keddi OECD jelentést, ami a globális gazdaságra ad majd előrejelzést.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása