Dollár- euró-forint árfolyam alakulása egy viszonylag eseménytelen pénteki napon

Szerda délelőtt 9 óra magasságában 396,06 forintba került egy dollár a devizapiacon a Google Finance szerint. Az euro ugyanekkor viszont 410,11 forintba került. Mindkét esetben emelkedést figyelhetünk meg a szerdai adatokhoz képest. A forint a héten folyamatosan gyengült annak ellenére, hogy a paritás felett stabilizálódó euró/dollár elvileg kedvező lehetne.

A pénzcentrum.hu cikkében olvashattuk mindezek lehetséges okát. Ebben az ukrajnai fejlemények mellett az EU-pénzek folyósításával kapcsolatos kilátások is nagy szerepet játszanak. Tegnap 6 egységnyi azonnali forintesést váltott ki az, hogy az EP illetékes képviselői kimondták: nem elégséges a magyar kormány által tett 17 féle korrupcióellenes és közbeszerzési vállalás ahhoz, hogy az Európai Bizottság nyugodt szívvel törölje a 7,5 milliárd eurónyi felfüggesztési javaslatát a Tanács felé, így lényegében valamekkora felzárkóztatási forrásunk felfüggesztése nagy esélyű forgatókönyv.

hirdetes

Ezzel együtt biztató hír, hogy a helyreállítási programunk brüsszeli elfogadása is abszolút benne van a pakliban, a legfrissebb információk szerint november 30-án történhet ez meg a Bizottság részéről és december 6-án a Tanács részéről. Napon belül 1%-os felértékelődésben volt a hazai fizetőeszköz. A dollár éjfélkor 393,7500-as adattal zárt, míg az euró ugyanekkor 406,83 forint került. Mindkét esetben kisebb visszaesést vehettünk észre.

Az amerikai tőzsdén folytatódik a jó hangulat

Szerdát követően csütörtökön is eséssel zártak a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones stagnált, a S&P 500 0,3 százalék mínuszban zárt, míg a Nasdaq 0,2 százalékot esett. Péntek reggel viszont mégis emelkedéssel nyitottak az amerikai tőzsdék. Esti órákban a három nagy index nagyon vegyes teljesítményt nyújtott. A vegyes indulás ellenére pluszban zártak az amerikai indexek. A 0,6%-ot emelkedett, az S&P 500 index és fél százalékkal került feljebb és a Nasdaq csak 0,1%-ot tudott emelkedni.

Forint újabb mélyponton, dollár helyzete javul

Csütörtökön az EU-s pénzekkel kapcsolatos hírek hatására 415 forint felé került az euró és az euró/dollár is jócskán süllyedt. A romló hangulatban erősödött a dollár, ami a pénteki napon tovább folytatódott. A forint gyengülésére hatással volt a szerdai kormányinfó is. Ahol nem hangzott el semmi konkrétum az uniós megállapodással kapcsolatban.

Márpedig ameddig nincs uniós pénz, nem számíthatunk a forint látványos erősödésére. Valamint a magyar deviza csütörtöki rossz helyzetéhez hozzájárult az a hír is, hogy elmarad a V4-es házelnökök pozsonyi találkozója. Ennek oka, hogy a lengyelek és csehek a magyar kormányt tartják Oroszország trójai falovának. A Fed döntéshozók további szigorításai viszont erősítették a dollárt euróval és főbb devizákkal szemben. Fed döntéshozók szerint további kamatemelésre van szükség.

Fed kamatemeléseinek várt tetőzése ismét kissé 5% fölé emelkedett, amit jövő tavaszra érhet el, azonban a jövő év végére már kamatcsökkentést áraznak a piacok, így a 2-10 éves állampapírok közötti különbözet tovább mélyült, ami recessziót jelez előre. Teszt fázisba került a digitális dollár. 12 hetes digitális dollár kísérleti projektet indít a New York-i Szövetségi Tartalékbank.

A kísérleti projektben azt fogják tesztelni, hogy a bankok, a közös adatbázisban lévő digitális dollár tokeneket milyen módon tudják felhasználni egymás között, illetve hogyan segíthet a fizetések felgyorsításában. Tehát a későbbiekben érdemes követni a dollár jövőjéről szóló kísérletek eredményeit.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása