Hol áll a lakáspiac és a lakáshitel

Lakáshitel akár télen is igényelhetők bankfiókokban, hiszen a lakáspiac folyamatosan pörög. Még karácsony előtt is sokan vesznek ingatlant, hiszen gyakori hogy egy nagyobb ajándékozás keretében lakást adnak az emberek szeretteiknek.

Néhány szó az ingatlanpiac jelenlegi helyzetéről

2017 novemberében a lakásárak tovább emelkedtek, így akik most költöznének, bizony nagyon ki kell nyitniuk a pénztárcájukat. A lakáshitelek természetesen segítséget nyújtanak, de nem árt óvatosnak lenni és csak addig nyújtózkodni ameddig a takarónk ér.

hirdetes

A 25 és 32 millió forint körüli áron keresgélők helyzete tovább romlott, hiszen már akár fél szobával is kisebb ingatlant tudnak megvenni ugyanazért az összegért, mint fél évvel korábban. Akiknek sikerült meghozni a döntést időben azok már az új ingatlanjukban kezdhetik meg az ünnepeket.

A legtöbb magyar család a 3 szobás ingatlanokat keresi, hiszen fontos, hogy a szülőknek, a gyerekeknek és akár a nagyszülőknek is külön szobát tudjanak biztosítani a gondtalan hétköznapokért cserébe. Ma már nagyon nehezen fogunk találni 15 millió forint körüli ingatlant, hogy ezt az álmunkat valóra válthassuk.

Jellemzőbb a 30 millió körüli értékhatár

Ilyenkor két dolgot tehetnek a családok, vagy elfogadják az emelkedett árakat, vagy egy kicsit elengednek a kívánalmakból, azaz a csökkentik az igényeiket.

Ilyenkor azok a lakások is kelendőbbek, amelyek némi felújítást igényelnek, hiszen mindenki úgy van vele, hogy majd egy vagy két év múlva foglalkozik a felújítással. 25 és 32 millió forint között 2016 év végén 60 négyzetméteres lakást lehetett megvásárolni, ma már ez lecsökkent 57 négyzetméterre.

Az új építésű ingatlanok piacán amúgy is a kisebb lakásméret a jellemző, így érdemes átgondolni, hogy egy kisebb, de újabb ingatlant vásároljunk meg.

Milyen lakáshiteleket kínálnak jelenleg a bankok?

Nézzünk meg egy 30 000 000 Ft-os lakáshitelt, amelyet 20 évre kívánunk felvenni és ebből egy új otthont szeretnénk vásárolni. Jelenleg az FHB által kínált Hatos referencia elnevezésű hitel a legkedvezőbb, hiszen a THM 2,24% és havonta 153 620 Ft törlesztőrészlettel kínálják a bankfiókokban. A futamidő végére 36 868 907 forintot fogunk visszafizetni a banknak, ami azt jelenti, hogy 6 868 907 forint az, ami a felvett összeg felett visszafizetendő.

Ezt a hitelt 6 hónapon keresztül fix törlesztőrészlettel vehetjük igénybe és lehetőség van az előtörlesztésre és a végtörlesztésre is külön díj megfizetése mellett. A hitelhez számlát szükséges nyitni, amelynek jelenleg 199 Ft a havi számlavezetési díja.

A CSOK természetesen igénybe vehető ennél a hitelnél is amennyiben a kölcsönigénylők megfelelnek az elvárásoknak. Ez a közel 150 000 forintos összeg havi szinten egy kétkeresős családban még megoldható, így érdemesebb tényleg az új ingatlanok felé fordulni. Akik nem szeretnének használt lakást vásárolni, amelynél soha nem lehet tudni, milyen meglepetést tartogat, azoknak bátran ajánljuk ezt a megoldást.

A használt lakások ellen szól az állagromlás is, amely bizony évről évre látható lesz. Egy új lakást pár éven belül sokkal könnyebb értékesíteni, mint egy több mint 10 éve épültet. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a család együtt döntsön melyik megoldás számukra a legjobb.

Ha nyugdíjas nagyszülők is összeköltöznek a családdal, akkor érdemes a nagyszülői ingatlant értékesíteni és az abból befolyó összeget is feláldozni annak érdekében, hogy a család egy új otthonban élhessen teljes nyugalomban.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása