Hitelkártya törlesztéséhez kaphatunk kölcsönt?

Egyre több ember rendelkezik Magyarországon is hitelkártyával, és egyre többen vannak azok is, akik nem tudják fizetni a hatalmas kamatokat. Vajon kaphatunk kölcsönt ahhoz, hogy rendezzük hitelkártya-tartozásunkat?

Noha külföldön még mindig népszerűbb a hitelkártya, mint Magyarországon – Amerikában átlagosan már minden embernek legalább két hitelkártyája van –, azonban a hozzájuk kapcsolódó problémák kis híján magasabbak az alacsony fizetések miatt. A hitelkártya ugyanis bár egy nagyszerű kiegészítő, egy kiváló segítség abban az esetben, ha valamit gyorsan meg akarunk venni magunknak – például egy televíziót, egy kerékpárt vagy egy olcsó autót –, azonban mindezt csak annak tudatában szabad megtennünk, hogy vállaljuk a következményeket.

hirdetes

A hitelkártya ugyanis bár azonnali rendelkezésre állást és készpénzt is biztosít számunkra, ha szükséges, de ennek az ára a kiemelkedően magas kamat, ami bizonyos esetekben akár az elköltött összeg fele is lehet.

A hitelkártya az egyik legnagyobb csapda

Nagyon sokan nem is tudják, hogy a hitelkártyával óriási, kilátástalan adósságcsapdába kerülhetnek, amelyből sok esetben csak újabb hitellel tudnak kilábalni. Hogy van-e megoldás baj esetén? Lássunk egy konkrét történetet egy családról, akik a válság előtt svájci frank alapú hitelt vettek fel azért, hogy felépíthessék otthonukat. A törlesztő-részletek azonban annyira megemelkedtek, hogy a házat el kellett adni azért, hogy egyáltalán élhessenek a végtörlesztéssel. Ebből maradt egy kevés pénzük, amihez felvettek egy kevés hitelt, hogy hozzájuthassanak egy régebbi építésű családi házhoz. A nehéz helyzet miatt azonban gyakran jutottak a szakadék szélére, aminek köszönhetően két hitelkártyát is igényelniük kellett ahhoz, hogy finanszírozni tudják a család – szülök + három kiskorú gyermek – alapvető szükségleteit. Az édesapa és az édesanya is dolgozik, jól is keresnek, ezáltal az aktuális forintalapú hitel törlesztése nem esne nehezükre, azonban a két hitelkártya havi törlesztése egyre magasabb, mintegy 50 ezer forint. Hogy miként lehetne lefaragni ezt az összeget?

Egy hitel valóban segíthet

Sajnos olyan specifikus banki hitelkonstrukció, ami direkt a hitelkártya-tartozás visszafizetéséhez lehetne igénybe venni – egyelőre nem született. Léteznek ugyan olyan hitelkártya visszafizetéséhez igényelhető adósságrendező hitelek, amelyek jelzáloghitelek kiváltásával együtt vehetők igénybe, ezek azonban lényeges különbséget nem eredményeznek a törlesztő-részletek tekintetében, arról nem is beszélve, hogy feltétel hozzá a jelzáloghitel kiváltása is, ezáltal két tartozásból lehet egyet készíteni.

Ebben az esetben azonban ez nem járható út. A hitelkártya-tartozás visszafizetése tehát nem adósságrendező témájú, hanem valamilyen szabad felhasználású hitelből történhet. Ez alapesetben aktív BAR lista nélkül minden pénzintézetben igényelhető, ellenben a példában aktív jelzálogkölcsönről volt szó, ami megakadályozhatja az újabb hitel felvételét. Néhány bank azonban lehetőséget nyújt arra, hogy fedezethez egy bevont ingatlan értékét veszi alapul, ezáltal hozzájuthatunk szabad felhasználású hitelhez, amiből természetesen egy hitelkártya-tartozás is kiegyenlíthető.

Az ilyen hitellehetőségek esetén a jogszabályi előírások szerint az ingatlant a forgalmi érték maximum 80 százalékáig lehet terhelni, de fontos tényező az igénylők jövedelmei mellett rendszeres kiadásaik is. Amennyiben azonban ezek között nem talál kivetnivalót a pénzintézet, kaphatunk olyan szabad felhasználású kölcsönt, amiből rendezhetjük hitelkártyáink tartozásait, ezáltal pedig jóval alacsonyabb törlesztő-részletek mellett rendezhetjük a felvett hitelt.

Rate this post