A hitelkártya tartozás szinte úgy működik, mintha hitelt vennénk fel bankunktól

A hitelkártya tartozás hazánkban igen elterjedt, ezért fontos, hogy minden apró részletével tisztában legyünk még a kártya igénylése előtt. A bankban leadott igénylést követően, nincsen más teendőnk, mint várni a bank jóváhagyására. A sikeres elbírálást követően a bank egy hitelkártyát bocsát ki, amelyen egy hitelkeret áll rendelkezésünkre. Ez a keret csak akkora lehet, amekkorára a szerződést kötöttük.

Azzal viszont nem árt tisztában lennünk, hogy készpénzfelvétel esetén nem biztos, hogy a teljes hitelkerethez hozzájutunk, ez a mérték bankonként eltérő lehet.

hirdetes

A havonkénti elszámolással működő hitelkeretet kétféleképpen lehet törleszteni. Havonta egy összegben visszafizetjük vagy havonta egy minimális összeget fizetünk vissza a banknak. Ez szintén része a szerződésnek, ezért nagyon figyeljünk oda, amikor aláírjuk.

Pár jó tanács a hitelkártya tartozás kérdéskörével kapcsolatban

A hitel visszafizetésére, mint az előzőekben is írtuk több fajta lehetőséget is biztosítanak a bankok. A visszafizetendő hitelt havonta is vissza lehet utalni a saját számlánkról. Ezt intézhetjük közvetlenül a bankban, az internetes bankfiókunkon keresztül, vagy a telefonos ügyfélszolgálat is segítségünkre lehet.

Másik megoldás a csoportos beszedési megbízás, ennél a módozatnál mi adunk a banknak egy megbízási felhatalmazást, ami alapján levonják a megfelelő összeget a folyószámlánkról. Ez egy biztonságos módozat, hiszen nem kerülheti el figyelmünket a fizetési határidő. Nem kerülünk egyik hónapban sem időzavarba. Nézzük meg, hogy lehet kiváltani, megszűntetni a hitelkártya tartozás során felhalmozott összeget.

Az előbbiekben már írtuk, hogy havonta egy bizonyos összeggel fedezhetjük egy minimális megállapodás szerinti összeg visszafizetését. De mi van abban, az esetben, ha teljesen vissza szeretnénk fizetni? A bankok sok esetben tanácsolják, hogy azonnal egy összegben fizessük vissza az összeget, mert sokkal kevesebb kamatot számolnak így fel.

A határidőt minden esetben a bank szabja meg. Van viszont egy jó hírünk, még pedig az, ha ezt a keretet teljes mértékben vásárlásra fordította, úgy nem számol fel kamatot a bank. Így a teljes hitel rendezésre kerül.

A hitelkártya tartozás öröklése, elévülése és pár szó a behajtásról

A kártyán felvett hitel tartozás természetesen ugyanúgy az öröklés részét képezi. Viszont az örökös nem köteles az örökséget elfogadni. De akkor ez igaz a teljes örökös részre. Azaz, ha örökölt egy ingatlant valaki, ami teljesen per- és tehermentes, de mellette egy hitelkártya tartozást is, akkor tulajdonképpen az ingatlanról is le kell mondania, ha nem szeretné megörökölni a hitelt sem. Az adós halálakor a hitel soha nem szűnik meg. Van egy elévülési idő, de ezzel sincsen mindenki tisztában.

Az elévülési idő 5 év, de ezzel sem szűnik meg egy tartozás. Abban az egy esetben évül el, ha a kötelezett bírósági úton hivatkozik erre. Ha a kötelezett nem fordult bírósághoz az elévüléssel, azaz nem jelezte, akkor bírósági úton követelhetik és behajtást is kérhetnek a tartozásra. Amikor már behajtásra kerül a sor, sajnos a dolog visszafordíthatatlanná válik.

A behajtásnak mindig a hatályos jogszabályok szerint kell történnie. Kevesen tudják, de ma már jogi úton, nemperes eljárás keretében is lehet behajtást kezdeményezni. A legfontosabb, hogy ezt egy közjegyzőnek kell hitelesíteni. Egy jó tanács cikkünk végére, soha ne várja, meg amíg behajtásra kerül a sor, érdemes inkább a megegyezés felé terelni a tartozás rendezését.

5/5 - (1 vote)

Vélemény - hozzászólás hozzáadása