Háborús veszély hatása a dollár-euró-forint árfolyamra

A dollár lassacskán kezd talpra állni. Rakéta csapódott Lengyelország területére, ami nagy hatással volt a nemzetközi piacra. Negatív hangulat alakult ki az európai és amerikai tőzsdén egyaránt. Mindezek hatására gyengülésbe kezdett a forint.

Hogyan alakult az euró és dollár kapcsolata a napokban?

Szerda délelőtt 9 óra magasságában 393,91 forintba került egy dollár a devizapiacon a Google Finance szerint. Az euro ugyanekkor viszont 409,37 forintba került. Mindkét esetben emelkedést figyelhetünk meg a hétfői adatokhoz képest bár az euró terén szembetűnőbb a változás. A tegnapi nap folyamán is 18%-os kamat mellett hirdette meg betéti gyorstenderét az MNB.

hirdetes

Kedden további gyengüléssel kezdett a dollár az euróval szemben a reggeli órákban. A tengerentúli termelői inflációs adatokra eleinte további gyengüléssel reagált a dollár az euróval szemben majd a délutáni órákban az euróval szembeni jegyzések 1,037-ig estek vissza 1,048-ról. A harmadik negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal elmaradt az előző negyedévitől.

Utoljára 2020-ban zsugorodott a gazdaság. A keddi adatok egybeestek a várakozásokkal és növelték az esélyét, hogy a gazdaság az energiaválság következtében recesszióba fordul.

Rakéta csapódott Lengyelország területére

Két ember meghalt Lengyelországban, amikor az ukrán határhoz közeli Przewodów városban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba. Ez az első alkalom, hogy az orosz-ukrán háború NATO területet érint. Orbán Viktor többek között ennek hatására összehívta a védelmi tanács ülését. A lengyel miniszterelnök hivatalos tájékoztatóján elhangzott, hogy orosz gyártmányú volt a rakéta, de nem lehet tudni ki lőtte ki. Mindezek hatására gyengülésbe kezdett a forint az euróval szemben.

Amíg nem érkeztek bővebb információk a körülményekről erős piaci hatással lehetett számolni. Az esti órákban 409-ig húzták vissza a forintot tehát a kezdeti aggodalmak valamelyest elszálltak. Azonban a rakétacsapás előtti szintek nem jöttek vissza. Duda lengyel elnök előzetes információ szerint valószínűleg ukrán légvédelmi rakéta okozta tegnap két lengyel állampolgár halálát. Lloyd amerikai védelmi miniszter nyilatkozata szerint nincs olyan információ, ami ellent mondana a lengyel elnöknek, de végeredményben Oroszország felelős az incidensért.

Az ukránok elkezdték körözni Ramzan Kadirov csecsen vezetőt míg az oroszoknál egy újabb rejtélyes haláleset történt Putyin bizalmi körében. Holtan találták az orosz mozgósítás egyik legprominensebb alakját, Vadim Bojko ezredest. Saját irodájában találták holtan miután ötször lőtték mellkason.

A dollárárfolyam hogyan alakult a tőzsdén?

Kedd délután kedvező adatok érkeztek. 8 százalékkal nőttek a termelői árak az Egyesült Államokban előző éves időszakhoz képest. A kedvező termelői árindex adatokat követően beszakadt a dollár. A nyitást követően a Nasdaq 2,5, az S&P 500 1,6, a Dow pedig 1 százalékos pluszban volt. Ugrott az olajár a Barátság-leállás hírére, amit találat ért a tömeges orosz rakétatámadás közepette. Enyhültek az indulatok amikor kiderült, hogy ukrán fegyveres erők által lelőtt rakéta maradványa volt.

A nap végén emelkedéssel zártak a vezető tengerentúli tőzsdék. Szerdán a lengyel területre csapódó rakéta mellett a Barátság-vezeték leállása is növelte a bizonytalanságot. Emiatt mínuszban nyitott Európa. Délután folyamán is kisebb mínuszban voltak a vezető európai részvényindexek. Amerika is mínuszban nyitott. A Barátság-vezetéken történő olajszállítás újraindítását követően javult a hangulat a magyar tőzsdén.

A háborús és inflációs aggályok miatt egyértelmű mínuszba fordult minden fontosabb index az Egyesült Államokban. Végeredményében minden amerikai tőzsdeindex mínuszban zárt.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása