Életszakaszok és a megújulás kérdése

Pszichológusok különböző kutatások útján régóta foglalkoznak a kérdéssel: hogyan lehetne a legjobban felosztani az emberi élet szakaszait annak érdekében, hogy megvizsgálják ezeknek a sajátosságait, problémáit?

hirdetes

Egy jó példa az alábbi periódusok szerinti felosztás: csecsemőkor (0-3 év), kisgyermekkor (3-7 év), gyermekkor (7-14 év), serdülőkor (14-21), fiatal felnőttkor (21-28 év) középkorú felnőttkor (28-35 év), illetve az öregedés három fázisa, ami az aggkorral zárul. Mindegyik szakasznak megvan a maga sajátossága.

Gyermekkorban tanulunk meg járni, beszélni, ekkor alakul ki az énképünk, térképezzük fel a világot az elsődleges szocializációs közegünkből (család), és vonunk le különböző tapasztalatokat, ami később jelentősen meghatározza életfelfogásunkat.

Kamaszkorban a beilleszkedés gondolata, önmagunk keresése, a bennünk rejlő érzelmekkel történő megküzdés, a hormonális változások, illetve a párkeresés kerül a figyelem középpontjába.

Általában 21-28 éves korban, miután befejeztük tanulmányainkat és jó esetben megtaláltuk a számunkra megfelelő munkahelyet, akkor társunkkal vagy akár egyedül is belevághatunk egy ingatlan megszerzésébe. Mindenki szeretne egy saját kuckót! Ez az időpont természetesen nincsen kőbe vésve. Fontos, hogy ne másokhoz hasonlítsuk magunkat, és saját “tempóban” haladjunk. Akkor vágjunk ebbe bele a különböző nagyobb feladatainkba, amikor úgy érezzük, hogy készen állunk rájuk.

Ahogyan az élet többi területén, itt is tisztában kell lennünk anyagi lehetőségeinkkel. Érdemes feltenni azt a kérdést, hogy van-e jelenleg tartalékunk, amit fel tudunk használni, vagy szükséges-e kölcsönt, hitelt felvenni ötleteink megvalósításához. Vásárláskor számolnunk kell azzal, hogy az áhított épület nem feltétlen ideális a mi ízlésünknek. Ilyenkor elgondolkozhatunk azon, hogy kutatjuk tovább az “igazit”, vagy átalakítjuk azt, ami rendelkezésünkre áll.

Ha már egy jó ideje egy helyen lakunk, előfordulhat, hogy megunjuk az otthoni klímát, változtatni szeretnénk rajta. Mit tehetünk, ha egy kis változást szeretnénk? Első gondolatunk akár az is lehet, hogy rögtön új lakást, házat kell keresni. Ez viszont ijesztő gondolat a mai, elrugaszkodott ingatlanárak mellett. S egy ilyen műveletkor rengeteg energiát és időt fektethetünk abba, hogy a lehető legtökéletesebb, új otthont találjuk meg.

Talán érdemesebb a meglévő dolgokon változtatni. Sokkal egyszerűbb. Egy idő után természetes igényünk az, hogy ha már hosszabb ideje egy adott ingatlanban élünk, akkor változtatni szeretnénk a belső vagy a külső téren. Kezdhetjük ilyenkor azzal, hogy a nekünk megfelelő módszerekkel rendet teremtünk, hogy egy valós képet kapjunk arról, mekkora tér áll rendelkezésünkre.

Viszont, ha jobban belegondolunk, nem kell rögtön drasztikus változásokra gondolni. Egy-egy apró átalakítás is sokat tud segíteni, és esztétikusabbá válhat az adott ingatlan. Ezzel meg tudjuk spórolni a rendelkezésünkre álló energia- és anyagi forrásokat.

Jó megoldás lehet egy lakberendező szolgáltatásának igénybevétele. Évekig tartó tanulmányai és tapasztalatai alapján hasznos tanácsokkal láthat el minket, amivel képesek lehetünk magasabb összegeket is spórolni.

Természetesen dönthetünk úgy is, hogy nem veszünk igénybe különböző szakemberek segítségét, és magunk próbáljuk meg kezelni a helyzetet. A különböző közösségi média platformokon (például Pinterest-en, vagy YouTube-on) szintén remek inspirációt találhatunk arra, hogy mi az, ami nekünk tetszik.

Van olyan helyzet, amikor nem szükséges hatalmas mértékű változtatásokat megvalósítani. Néha elég, ha beszerzünk különböző tapétákat, amikkel az egyik falat világosra, a másikat sötétebbre varázsoljuk. Vagy a kanapéra néhány rikító színű díszpárnát is helyezhetünk.

A díszítés meghatározó vonala állhat egy mi általunk preferált színből, vagy évszakok szerint is alakíthatjuk a dekorációt. Tavasszal és nyáron hangsúlyt kaphatnak a virágos minták, és dominálhatnak a világosabb színek. Télen a karácsony hangulatában átszellemülve a téliesebb mintázatok, esetleg karácsonyhoz köthető díszek kaphatnak teret. Ősszel a sötétebb, évszakra jellemző színeket (például a melegebb színárnyalatú zöld, kék, sárga, piros árnyalatok) is bátran alkalmazhatjuk.

A lényeg: figyeljünk arra, hogy a végeredménnyel legyünk megelégedve, és a lehető legjobbat hozzuk ki a helyzetből.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása