Elengedi a kormány a lakáshitel egy részét, ha harmadik gyerek születik

Sajtótájékoztatón jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy 2018 január elsejétől a harmadik vagy a következő gyermek, gyermekek után elengedik a lakáshitelek egy részét.

A lakáshiteleknél a családok gyermekenként mintegy 1 millió forintos tehertől szabadulhatnak meg, amely havi szinten is hatalmas kiadást jelent.

hirdetes

Az érintett családok hiteltartozását az 1 millió forinttal fogják csökkenteni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára, Hornung Ágnes tájékoztatása szerint minden érintett család a lakáshitelüket folyósító pénzintézettől igényelheti a tehermentesítést már a terhesség 12. hetétől. A pénzintézetek feladata lesz, hogy az államtól az elengedett tartozások összegét visszaigényeljék. Nagyon fontos, hogy senkit nem fognak sem levélben, sem telefonon tájékoztatni erről, hanem minden családnak be kell fáradnia a pénzintézethez és igényelni kell a tartozás elengedését.

A kedvezmény azokra a hitelekre is vonatkozik, amelyeket 2018 január 1 után folyósítanak. Az viszont már most biztos, hogy visszamenőlegesen a gyerekekre ezt a kedvezményt nem lehet igénybe venni. További könnyítés, hogy a tartozás elengedést azok is igénybe vehetik, akik valamilyen oknál fogva késedelembe estek a hitelek törlesztésével. A büntetett előélet viszont továbbra is a kizáró okok között szerepel.

További feltételek melyeknek meg kell felelni

További kitétel, hogy az érintett ingatlanban legalább 50% tulajdoni hányad szükséges a szülőknél, akik a támogatást igénybe veszik. A támogatás a szabad felhasználású hitelekre is vonatkozik, amelyeket még a rendelet kihirdetése előtt felvettek, viszont a rendelet kihirdetése után felvett kölcsönöknél már csak a lakáscélú hitelekre fog vonatkozni az engedmény.

A jelzálog-hitel tartozás csökkentése a kormány demográfiai programjának részét képezi, hiszen 1981 óta folyamatosan csökken Magyarország népessége. Minden olyan pár igényelheti a hitel elengedést, ahol már legalább 2 gyermek van.

A hírek szerint a vérszerinti és az örökbefogadott gyermekeket is figyelembe veszik, így azoknak is érdemes a lehetőséggel élni, akik csak örökbefogadott gyermekeket nevelnek. Sok családban a hitelek igénylésekor is gondot okozott az együttlakási kötelezettség, de ezt a pontot ez az intézkedés nem érinti, azaz azok is igényelhetik ahol nem teljesül az együttlakás.

Hol igényelhető a lakáshitel támogatás?

A hitelintézetekbe igényelhető a támogatás és ott történik meg az igénylések elbírálása is. Amennyiben az elbírálás pozitív lesz, úgy megkötik az érintettekkel a támogatási szerződést és jóváírják a számlán a megfelelő összeget. Azok a családok, akiknek a kérelmét elutasítják a bankok, jogorvoslatért a kormányhivatal járási hivatalához fordulhatnak segítségért.

Minden családnak érdemes átgondolnia, hogy az újabb gyermekvállalás mellett a már felvett kölcsönt ilyen módon csökkenteni lehet. A már felvett hiteleknél nagy valószínűséggel a lakások már megvásárlásra kerültek, illetve az építkezések is befejeződtek.

Az 1 millió forintos tartozás átvállalás, egy 6-8 milliós kölcsön esetében is sokat jelenthet, ha a havi törlesztőrészletek nagyságát tartjuk szem előtt. Mivel nem nagyon lehet tudni, hogy ez az átvállalás meddig lesz érvényben ezért érdemes minél előbb felkeresni a bankfiókot, és ha lehetőségünk van rá, akkor el kell indítani a pénzösszeg visszaigénylését.

A kormány mindösszesen 17 milliárd forintot különített el erre a célra, a 2018-as esztendőre, amely természetesen nem biztos, hogy mindenkinek fedezi a visszafizetés iránti kérelmét.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása