Dollár mellett a forint is erősödik

A hétfői adatok alapján elmondható, hogy a dollár erősödést mutat és kivételesen a forint is erősödéssel zárta a napot. Továbbra is a brüsszeli hírek befolyásolhatják a forint állását. Csúnya lett a zárás az amerikai tőzsdén. Boldogok lehetnek, akik aranyba fektették a pénzüket.

A dollár mellett rákapcsolt a magyar deviza is

Szerda délelőtt 9 óra magasságában 393,33 forintba került egy dollár a devizapiacon a Google Finance szerint. Az euro ugyanekkor viszont 408,05 forintba került. A dollár árfolyama a péntek esti adatokhoz képest 0,3 százalékos erősödést mutatott reggelről. Az euró ára szinte teljesen megegyezik a péntek estivel. A múlt héten az uniós tárgyalásokról érkező hírek mozgatták az árfolyamot.

hirdetes

A hírek szerint legkorábban a jövő héten kerülhet az uniós pénzügyminiszterek napirendjére a magyar uniós források sorsa, vagyis várhatóan a következő napokban is az ezzel kapcsolatos nyilatkozatok, sajtóértesülések mozgatják majd a forintot. Fontos inflációs hírek is érkeznek a héten. Elsősorban a tengerentúli és európai hírek adatok lehetnek érdekesek számunkra.

Hétfőn változatlanul 18%-os kamat mellett hirdette meg egynapos betéti gyorstenderét az MNB, vagyis nem változik az irányadó kamat. A kora esti órákban továbbra is erősödött a forint a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben a jegyzés 406,3-nál volt, a dollárral szemben pedig 391,6-nál.

Csúnya nap az amerikai tőzsdén

Gazdasági események szempontjából idehaza a KSH közölte a harmadik negyedéves beruházásokat, illetve demográfiai adatok érkeztek októberből. Reggelről a globális benchmarknak számító Brent típusú kőolaj hordónkénti ára mintegy 2,9 százalékos mínuszban volt, miután a kínai szigorú járványügyi korlátozások továbbra is erősítették a kereslettel kapcsolatos aggodalmakat.

Mindezek hatására esésre lehetett számítani a tőzsdéken. Amerika is mínuszban kezdett. A nyitást követően az S&P 500 0,5, a Nasdaq 0,4, a Dow pedig 0,2 százalékos mínuszban volt. Napközben kitartott a rossz hangulat az amerikai tőzsdéken. Végül csúnya lett a zárás az Egyesült Államokban, a végére begyorsult az esés, így a Dow 1,5 százalékos mínuszban, az S&P 500 1,5 százalékos eséssel, a Nasdaq pedig 1,4 százalékos gyengüléssel zárta a hétfői napot.

A Deutsche Bank hétfőn közzétett világgazdasági kilátásai szerint a recesszió a jövő év közepétől valószínűsíthető, és ez a hitelpiacokon is érezhető lesz, ahol az amerikai magas hozamfelárak 2023 végére 860 bázispontra, az euróban denominált magas hozamfelárak pedig 930 bázispontra emelkedhetnek majd. Ami a devizapiacot illeti, az elemzők szerint várhatóan megfordul a dollár erősödése, és az euró/dollár erősen visszatér 1,10 fölé, és 2023 végére valószínűleg eléri az 1,15-ös szintet.

Arany és a dollár

Boldogok lehetnek, akik aranyba fektették a pénzüket. Az arany ára hétfőn több mint egyhetes csúcsra emelkedett, amit a gyenge amerikai dollár is támogatott. Az arany árfolyama magyar idő szerint dél előtt kettő perccel unciánként 1755,38 dolláron állt, november 18. óta a legmagasabb értéket elérve ezzel. A dollár lejjebb csúszása segít az arany árának.

A dollár 0,8 százalékot esett riválisaival szemben, ami az aranyat olcsóbbá tette más valuták tulajdonosai számára. A ghánai kormány arannyal fizetne dollár helyett az olajért. A lépés célja, hogy ghána megvédje a devizatartalékait, illetve visszafogja a helyi fizetőeszköz gyengülését. Ha ugyanis az olajimportőrök dollárban fizetnek, azzal megnövelik a dollár iránti hazai keresletet, és gyengítik az ország saját fizetőeszközét.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása