A dollár és a forint tovább gyengült az euróval szemben

Szerdán a dollár tovább gyengült az euróval szemben és a forintnak még ez sem kedvezett. Megérkeztek az eurozóna inflációs adatai novemberből és jóváhagyta az Európai Bizottság Magyarország 5,8 milliárd eurós helyreállítási programját. A pénz lehívásának feltételéül szabták, hogy a magyar kormány teljesítse a 27 úgynevezett szuper mérföldkövet. Felemás hangulat uralkodott az amerikai tőzsdén, de az esti jó hírek lendületet adtak az indexeknek.

A dollár gyengülése sem segít a forinton

Szerda délelőtt 9 óra magasságában 394,17 forintba került egy dollár a devizapiacon a Google Finance szerint. Az euro ugyanekkor viszont 408,69 forintba került. A dollár árfolyama tovább gyengült az euróval szemben. A dollár gyengülésének oka, hogy az amerikai infláció tetőzése megvolt és a Fed kamatemelése hamarosan véget ér. Az amerikai devizához képest reggelről erősödött a forint majd markáns gyengülést vehettünk észre a nap folyamán.

hirdetes

Az euró körül nem történtek számottevő változások. 0,1 százalékkal kellett reggel többet adni érte, mint kedd este. Mai nap fontos volt a piaci hangulat szempontjából. Megérkeztek az eurozóna inflációs adatai novemberből és az amerikai munkanélküliségi adatok. Az Európai Bizottság sajtótájékoztatóját követően gyengülésnek indult a forint a délutáni Kormányinfóig.

Összeségében alig mozdult a forint miután az Európai Bizottság bejelentette magyar uniós forrásokkal kapcsolatos javaslatát. Ennek oka, hogy egy része már kiszivárgott a sajtóban másrészt a befektetőknek is emészteni kell a híreket.

Csökkent az infláció az eurozónában, brüsszeli döntés

Az októberi 10,6% után novemberben nem nőtt tovább az éves infláció az eurózónában, a november 10%-os éves áremelkedést hozott. 2021 júniusa óta ez az első hónap amikor csökkent az éves infláció. Ennél meglepőbb, hogy havi szinten egyenesen árcsökkenést mértek az egyes tagállamokban. Októberről novemberre 0,1%-kal csökkentek az árak.

Jóváhagyta az Európai Bizottság Magyarország 5,8 milliárd eurós helyreállítási programját, de mivel nem ért el kellő haladást a magyar kormány a 17 közbeszerzési és korrupcióellenes intézkedés eddigi végrehajtásában, ezért 7,5 milliárd eurónyi felzárkóztatási támogatás felfüggesztését is javasolta egyúttal a tagállamokat tömörítő Tanácsnak. A pénz lehívásának feltételéül szabták, hogy a magyar kormány teljesítse a 27 úgynevezett szuper mérföldkövet.

A sajtótájékoztatón a kormány pozitívan értékelte a tárgyalások kimenetét. Navracsics Tibor szerint, ha aláírják a partnerségi megállapodást akkor jövőre már jöhetnek a források. A költségvetés stabil nem okoz gondot a források későbbi érkezése. Tehát sikeresnek lehet nevezni a tárgyalást, ha év végére sikerül aláírni az operatív programot.

Felemás hangulat az amerikai tőzsdén, dollár alakulása

Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones, a S&P 500, és a Nasdaq is stagnált. Az amerikai tőzsdéken felemás hangulatban indult a kereskedés, a Nasdaq 0,3, az S&P 500 0,1 százalékkal került feljebb, a Dow viszont 0,1 százalékos mínuszban volt.

Jerome Powell mai beszédében bejelentette, hogy lassít a kamatemeléseken az amerikai jegybank. Ezt követően több mint 3 százalékos pluszban volt a Nasdaq. Tehát az esti jó hírek lendületet adtak az indexeknek. A dollárban is fordulat jött, az esti órákban az 1,04-es szint környékén mozgott az euróval szemben.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása