Deviza alapú jelzáloghitel átvitele másik ingatlanra

Megoldható-e a hazai bankoknál, hogy egy szülői házra felvett svájci frank alapú jelzáloghitel végre átkerüljön saját ingatlanra? Ilyenkor minden esetben előbb át kell váltani forinthitelre? Mik a teendők, egy ilyen helyzetben?  A hazai jogszabályok sajnos nem teszik lehetővé ezt a fajta bejegyzést, de mivel itt tulajdonképpen fedezetcseréről van szó, így valószínűleg megoldható úgy is, hogy ne kelljen közben forinthitelre átváltani a már meglévő hitelt. A fedezetcsere miatt a saját bankot érdemes először is felkeresni, ahol minden bizonnyal megfelelő felvilágosítást fognak nyújtani.

hirdetes

Van lehetőség másik ingatlanra át tenni a jelzálogot?

Minden átjegyzés előtt a bankok egy újabb értékbecslést készíttetnek, ezúttal az új ingatlanra és ugyanúgy alapos vizsgálat alá vetik. Ha a bank a vizsgálat után úgy dönt, hogy az új ingatlan elbírja a hitelösszeget, akkor már semmi akadálya a hitelcél megvalósulásának.

Sajnos minden újabb szerződés, újabb közjegyzői díjat is vonz, így ezzel a tétellel érdemes számolni.

A fedezetcsere végén a földhivatal átvezeti a jelzálogjogot az új ingatlanra, és a bank által kiadott törlő nyilatkozattal már lehet kezdeményezni a szülői ingatlanról való jelzálogjog levételét.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása