CSOK változások ami Önt is érinthetik

CSOK-ot igényelne? A következő változásokat akkor is nézze át figyelmesen, ha korábban átrágta már magát a jogszabályokon! A módosítások valószínűleg sok hiteligénylőt érintenek majd, amit 2015.10.01-vel fog érvénybe lépni.

Többek között kedvezőbb helyzetbe kerülnek az önkormányzati tulajdonú lakások bérlői, megváltozik a gyermekvállalás határidő-szabályozása, továbbá októbertől a kazánhelyiség és a kamra is a hasznos alapterülethez számítható– tudhatjuk meg a Magyar Közlönyből.

hirdetes

Az államilag támogatott hitelkonstrukció idei átalakulása a vidéknek kedvezett elsősorban. Ugyanis a CSOK-szerződések döntő többségét nem Budapesten kötötték meg. A korábban szocpolként ismert otthonteremtési kedvezménnyel a családok kétharmada használt lakást vásárolt. A szakemberek már korábban is számoltak a vissza nem térintendő támogatás kibővítésével. Azonban az első módosításokra három hónapot sem kellett várnunk.

A nyilvános rendelet október 1-jével lép hatályba.

A gardrób, a kamra és a tároló is számítanak már

Lényeges változás, hogy az új rendeletben pontosították a hasznos alapterületbe számítható részeket. A támogatás korábban csak a lakás fűthető helyiségeit érintette, míg például az erkély, a terasz, a tornác lényegtelen volt, de a tároló helyiség, a pinceszinti helyiség és a garázs sem számított.

A Magyar Közlöny felsorolása alapján immáron a kamra, tároló, gardrób, mosókonyha is hasznos területnek számít. Nem mellékes, hogy a kazánhelyiséget is beszámítják a támogatás igénylésére vonatkozó alapba. Szinte biztos, a legtöbbeket érintő átalakulásnak mondhatjuk tehát azt, hogy a tároló részeket is figyelembe veszi ősztől a CSOK. A hasznos alapterület kiszámításánál is változást tapasztalhatunk.

gardrob kamra tároló hasznos alapterület számítása
Gardrob kamra tároló hasznos alapterület számítása

Az új előírás kimondottan azt a helyzetet igyekszik elkerülni, hogy sokgyerekes szülők kényelmetlenül kis otthonát támogassa. A hasznos terület legkisebb mértékét mostantól befolyásolja az igénylő által eltartott gyerekek száma. Azok a gyermekek sem képeznek kivétel, akik után az állam korábban már vissza nem térítendő támogatást folyósított. Tehát egyéb lakáscélú állami támogatások mellett is ezt az új kalkulációs képletet kell figyelembe venni. Valószínűleg ez alapján számítva megnő a legkisebb mérték alatti alapterületű lakások száma, amelyek, ebben az esetben nem lesznek jogosultak a kedvezményre.

Mi összkomfortos az új CSOK szerint?

Kizárólag az az otthon kaphatja meg az összkomfortos minősítést, amely központi fűtéssel oldja meg a fűtési szezont. Továbbá, amennyiben nincs a településen kiépített csatornahálózat, csak akkor tekinthető még komfortosnak a csatornába nem bekötött lakás, illetve ház.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet tehát újratárgyalja a komfortos és összkomfortos lakás lényeges kitételeit. Ezek meghatározóak az igényléshez szükséges számításoknál, érdemes tájékozódni róla.

Újdonság: önkormányzati lakást CSOK-kal

Már az önkormányzati tulajdonú lakást bérlők számára is elérhető az állami juttatás. A szolgálati jogviszonyhoz vagy munkakörhöz kötött lakásban, illetve az önkormányzathoz tartozó helyen élő családok is támogatásban részesülnek, amennyiben megvásárolnák az otthonukat.

Önrésszel és igényelt CSOK-kal változás a hitelfelvételnél

A vissza nem térítendő támogatás népszerű a hiteligénylők körében. A bank és takarék fiókok ügyintézői rengeteg érdeklődővel találkoznak hétről hétre. A munkatársak mindenképp azt tanácsolják a családoknak, hogy azon a helyen igényeljék a CSOK támogatást, ahol szándékuk a hitelkérelmet is benyújtani. Ezzel egyszerűbbé tehető az ügymenet, a folyamatot könnyebb nyomon követni.

Különösen igaz ez a CSOK jelen módosítását követően, amely a kedvezmény folyósítását összekapcsolja egy másik banknál igényelt hitel esetével. Amennyiben bárki saját önerőn és szocpolon felül egy másik hitelintézettől lakásvásárlási kölcsönhöz folyamodik, a hitelt kötelező folyósítani még a CSOK átutalását megelőzően!

Az új szabályozás szerint tehát nem elégséges csupán, ha megérkezik a visszajelzés, és a pozitív lesz a hitelbírálat, az összegnek ténylegesen a számlára kell kerülnie.

Egy fiatal családnak mikor kell gyereket vállalnia a CSOK-hoz?
Egy fiatal családnak mikor kell gyereket vállalnia a CSOK-hoz?

Mikor kell gyermeket vállalni a CSOK-ot igénylő fiatal családoknak?

Az építési-engedéllyel összhangban változott meg az családi otthonteremtési kedvezménnyel vállalt gyermek megszületésére vonatkozó határidő. Akár új lakás építéséről, akár bővítésről beszélünk, amennyiben építési engedély-köteles a művelet, a gyermekvállalás határideje a használatbavételi engedély kiadásának napjához vagy a használatbavétel tudomásulvételéhez igazodik.

Ha nem volt szükség a bővítéshez építési engedélyre, a hitelt folyósító bank felé szükséges teljes bizonyító erejű magánokiratban foglalt nyilatkozattal igazolni a munkálatok végeztét, a bemutatás dátuma válik a születési határidő kezdőnapjává. Lakásvásárláskor az adásvételi szerződés megkötésével kezdődik a visszaszámlálás.

A megváltozott lakástámogatás

A lakáscélú, vissza nem térintendő állami támogatások az elmúlt időszakban folyamatosan alakultak. Azonban az kétségtelen, hogy a 2015. július 1-jével életbe lépő szabályozás alaposan átformálta a korábbi rendszert, például a többszörösére növekedhetett a jogosultak száma.

Ez a jelentős fordulat még számos részletében kidolgozatlan. Jól mutatja, hogy a viszonylag fiatal kormányrendeletet, gyakorlatilag 100 napon belül, több pontjában is megváltoztatták, sőt, fontos kitételekben kellett pontosítaniuk. Míg korábban csak egy-egy marginális kérdéskört szabályoztak a kormányrendeletek, ebben az évben mindezt egyszerre módosították. A lakáscélú állami támogatás, a fiatalok, többgyerekesek családi kedvezményei, a lakásépítési támogatások és az otthonteremtési kamattámogatás egyidejű változásával most érdemes alaposabban utánanézni a lehetőségeknek.

A rendeletről első kézből a Magyar Közlönyből értesülhetünk.

Mi a véleménye a CSOK változásokról?

Pozitívan vagy negatívan érinti Önt a CSOK mostani változtatása? Írja meg nekünk most!

Rate this post