Csak lakáskasszával lehet lakáscélú hitelt felvenni?

A lakáskassza nagyon sokaknak segít abban, hogy lakáscélú hitel felvétele esetén megfelelő önerőt tudjanak felmutatni a bankok számára, akik önerő nélkül a recesszió óta életbe lépett jogszabályok értelmében már nem adhatnak lakáshitelt magánszemélyek számára.

Sokakban felmerül azonban a kérdés, hogy csak lakáskasszával lehet lakáscélú hitelt felvenni, esetleg vannak más alternatívák is arra, hogy előnyösebb helyzetből indulva tudjunk kölcsönt felvenni magunknak.

hirdetes

A lakáskassza tökéletes választás még azok számára is, akik csak alacsonyabb összeggel tudnak takarékoskodni, mert túl kevés a fizetésük vagy anyagi helyzetük nem teszi lehetővé a nagyobb összegű megtakarítást.

A lakáskassza mindig nagy segítség

Mivel manapság az albérletek átlagos költsége is rendkívül magas – a fővárosban nem ritkán 60-70 ezer forintra is rúghatnak –, ezért sokak számára előnyösebb, ha ezt a pénzt nem másnak fizetik ki, hanem egy olyan ingatlanra, ami a kölcsön törlesztését követően majd biztosan az övüké marad. Egy átlagos lakáshitel törlesztő-részlete ma még forintalapon sem magasabb ennél az összegnél, de vannak bizonyos alternatívák, amelyekkel még ennél is jobban csökkenthetjük a futamidőt, illetve a kérdéses összeget. Az egyik legjobb értelemszerűen a fentebb említett lakáskassza ami a bankok számára ma már elengedhetetlen ahhoz, hogy lakáscélú hitelt adjanak számunkra, hiszen ez biztosítja azt az önerőt, amit számukra jogszabályban írtak elő. Bármelyik pénzintézetnél is kötünk lakáskasszát, az mind állami támogatással és betéti kamatokkal együtt gyűlik össze, ezáltal az általunk befizetett összeg mellett egy kamatként megjelenő nagyobb pénzmennyiség is megjelenik a számlánkon. A lakásvásárlási hitel felvételének lehetőségeit pedig nagyban befolyásolja az, hogy mekkora összeget tudtunk felhalmozni a lakáskassza által. Sokak azonban szeretnének még ennél is többet tenni azért, hogy 15 év helyett például csak 10-12 évig fizessék lakáscélú hitelüket, esetleg sokkal alacsonyabb törlesztő-részleteket tudjanak vállalni.

Van más lehetőség is a lakáskasszán túl?

Röviden és tömören válaszolva a kérdésre: van, de nem túl sok, és azok többsége is mind-mind feltételekhez kötött. Ahhoz azonban, hogy mindezt megértsük, elébb tisztában kell lennünk azzal, hogy mi határozza meg a ténylegesen is rendelkezésünkre bocsájtható lakáshitel mennyiségét. Az első és legfontosabb tényező a kiszemelt lakás értéke, illetve területi elhelyezkedése lesz. Számít továbbá az aktuális állapota, illetve az is, hogy az igénylő milyen anyagi helyzettel rendelkezik.

Ez utóbbit a kölcsönt nyújtó bank felé nem csak jövedelmünkkel kell igazolnunk, hiszen a rendszeresen fennálló havi kiadásokat is figyelembe veszi a bank. Amennyiben kedvezményesebb lakáscélú hitelfelvételt szeretnénk tehát, akkor alapesetben két egyéb kiegészítő lehetőségünk van a lakáskassza mellett! Az egyik a szocpol igénylése, amihez szükség van legalább egy gyermekre. Minél több gyereket vállalunk, annál nagyobb állami támogatást vehetünk fel új lakás vásárlására, ezzel pedig akár évekkel és tízezrekkel is megrövidíthetjük hitelünket. Szintén kedvezményesebb feltételeket érhetünk el akkor, ha a lakáshitel felvételéhez egy plusz ingatlanfedezetet tudunk bevonni.

Ilyen esetekben nem csak házak, hanem nyaralók vagy nagyobb garázsok is bevonhatók, ezáltal a banktól nagyobb összegű kölcsönre, vagy a fedezet miatt még kedvezőbb feltételekre számíthatunk majd.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása