BAR listás hitel kiváltása új hitellel

A BAR listára került hitelesek kilátásai nem túl rózsásak, hiszen a bankok megbélyegezték a magánszemélyt a „megbízhatatlan” jelzővel. Ennek megfelelően csak nagyon nehezen kapnak hitelt, de vajon lehetséges-e, hogy egy új hitellel kiválthassunk, avagy passzívvá tegyünk egy aktív BAR listás besorolást?

A BAR lista – avagy mostanság használt neve, a KHR lista – ügyfelei azért kerülnek fel az adóhatóság fekete listájára, mert egy pénzintézet irányába nem tudták teljesíteni kötelességüket, ezáltal fennmaradt, ki nem egyenlített tartozásuk van. Ilyen esetekben a legnagyobb probléma a meglévő tartozás kiegyenlítése, mindemellett pedig az, hogy amennyiben új hitelre lenne szüksége a bajba jutottnak, akkor hová folyamodjon segítségért, BAR listára kerülésével ugyanis a pénzintézetek többsége azonnal nemet mond kérelmére.

hirdetes

Sokakban felmerül azonban a kérdés, hogy vajon egy új hitellel nem lehet esetleg passzívvá tenni az aktív BAR listás besorolást?

Vegyünk egy egyszerű példát!

Adott egy BAR listára került hiteles, aki adóstársi minősítésből kifolyólag egy végrehajtás során került a feketelistára. Bejelentett és bejegyzett fizetése 180 ezer forint, amiből 56 ezer forintot vonnak le havonta az eljárás részeként azért, hogy a fennálló tartozás megszűnjön. Emberünknek a család miatt tehát nincs lehetősége arra, hogy félretegyen, hogy nagyobb vállalkozásba, felújításba vagy egyébbe kezdjen, azonban egy olyan helyzetbe kerül, hogy szüksége lenne egy komolyabb összegre, példának okáért 2 millió forintra, hogy megvásárolhassa például a családja otthonául szolgáló ingatlan rá eső részét, hogy a társtulajdonos ne tudja utcára tenni őket, és a ház végérvényesen az övé lehessen.

Az ügyfél tehát teljesen saját ingatlannal nem rendelkezik, de társtulajdonosának érdeke az, hogy beleegyezzen egy jelzáloghitel alapú felvételbe, ami lehető lenne BAR listásoknak is. Ezt azonban elkerülvén a közel 20 millió forint értékű ingatlant nem szeretné kockára tenni, inkább egy olyan hitelt kíván felvenni, ami az aktív BAR listás besorolást passzívvá tudná tenni, hiszen az új hitellel a törlesztő-részélet kisebb mértékűvé válna, ezen felül pedig az ingatlan is az ő tulajdonába kerülhetne. A kérdés, hogy ezzel a hitellel passzívvá tudná-e tenni BAR listás megjelölését? Összességében nem!

A helyzetet nehezíti, hogy minden egyes pénzintézet a hiteligénylés során azzal kezdi a vizsgálatot, hogy lekéri a Központi Hitelinformációs Rendszerből az igénylő adatait, ahol fel vannak tüntetve aktív és passzív hitelmulasztásai. Éppen ezért a hiteligénylés folyamata vélhetően már ott megakad, amikor a pénzintézet észleli, hogy a kérelmező aktív státuszban van a BAR listán. Ebben a helyzetben az a megoldás létezik, hogy valaki más, gyakran elég, ha a család másik tagja veszi fel helyettünk a kölcsönt, amihez ingatlanfedezettel lehetne szolgálni.

A BAR listás hitel kiváltásának módja még, ha külföldi pénzintézethez folyamodunk hitelért, odakint ugyanis nem tudják, hogy aktív feketelistán vagyunk, így jó feltételekkel juthatunk nagyobb pénzösszeghez, amit felhasználhatunk a BAR listás hitel kiváltásához.

Rate this post