Államilag garantált nyugdíjbiztosítás – adókedvezmények és egyéb infók

Magyarországon jelenleg összesen három olyan államilag garantált nyugdíjbiztosítás, illetve nyugdíj megtakarítás létezik, amelyet az állam támogat.

Ezek a nyugdíjbiztosítás, az önkéntes nyugdíjpénztár, valamint a nyugdíj elő-takarékossági számla.

hirdetes

Hiába van azonban ennyiféle lehetőség, nagyon sokan nem ismerik a részleteket, illetve nem tudják, hogy pontosan mit kell tenni az állam támogatásáért.

Államilag garantált nyugdíjbiztosításról

Az államilag garantált nyugdíjbiztosítás kapcsán az egyik legfontosabb tudnivaló nem más, hogy lényegében ez nem is egy állami támogatás, sokkal inkább egy nagyon előnyös adókedvezmény. A kettő között a legfontosabb különbség, hogy míg az állami támogatás alanyi jogon jár, addig az adókedvezmény egy rendelkezési jogként tartható számon.

Vagyis a gyakorlatban ez annyit jelent, hogy amennyiben az adókedvezménnyel élni szeretnénk, azt nem elég egyszer igényelni, hanem az adóbevallásunkban minden egyes évben igényelnünk kell. Hogy a kedvezmény mértéke pontosan mekkora, az alaposan eltér az egyes megtakarítási formák tekintetében.

Példának okáért a nyugdíj megtakarítások esetében az egységesen befizetett díjak összértékének 20 százalékát igényelhetjük vissza minden egyes évben. Az önkéntes nyugdíjpénztár esetében egy évben legfeljebb 150 ezer forintot igényelhetünk vissza, de NYESZ számlával már csak évi legfeljebb 100 ezer forintot – kivéve abban az esetben, ha öt éven belül nyugdíjba vonulunk, ekkor ugyanis akár 130 ezer forint is lehet a teljes összeg.

Az államilag garantált nyugdíjbiztosítás esetében kitételről nem tudunk, ellenben évente maximum ebben az esetben is csak 130 ezer forintot lehet visszaigényelni.

Az államilag garantált nyugdíjbiztosítás adókedvezményének feltételei

Ahhoz, hogy az államilag garantált nyugdíjbiztosításhoz adókedvezményt tudjunk igényelni, összességében nem kell túl sok feltételnek megfelelnünk, de azért akad néhány nagyon fontos dolog.

Az egyik ilyen, hogy legyen bejelentett munkahelyünk és rendszeres jövedelmünk, és ne legyünk KATA vállalkozók, mert ebben az esetben ugyebár nincs személyi jövedelemadónk. Kritérium még, hogy minden évben visszaigényeljük az adókedvezményt az adóbevallás által, és az szja adónk mértéke legyen elegendő mennyiségű összeg – mint ismert, ez a bruttó jövedelmünk 16 százaléka.

Ha mindez a gyakorlatban is teljesül, akkor már könnyedén tudunk élni ezzel a 20 százalékos kedvezménnyel. A feltételek közül egyébiránt a legfontosabb mindig az, hogy legyen rendszeres, hivatalos jövedelmünk, hiszen az adókedvezményt mindig csak a személyi jövedelem adó által befizetett juttatásokból lehet visszaigényelni. Ebből az adónemből tudunk például kedvezményt kérni továbbá egészségpénztárra, önsegélyező pénztárra és még családi adókedvezményre is.

Az államilag garantált nyugdíjbiztosítás, illetve az egyéb nyugdíj megtakarítások megdöbbentő módon nem túl ismertek a magyar lakosság körében, ezáltal csak nagyon kevesen ismerik és használják ki őket.

Márpedig érdemes élni velük, hiszen ebben a formában nem csak biztosíthatjuk későbbi, nyugdíjas kori megélhetésünket, illetve jobbá tehetjük életszínvonalunkat, hanem ezen felül még nyugdíjas korunk előtt is rengeteg pénzhez juthatunk hozzá.

A fenti három alternatívának köszönhetően évente igényelhetünk adókedvezményeket, amelyek fizetésünk mértékéhez viszonyítva akár több tízezer forintnyi pluszt is hozhatnak nekünk egy év alatt.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása