Adókedvezménnyel bővülhet a szocpol rendszere

Várhatóan már idén ősztől elindulhat a kormány legújabb otthonteremtési programja, amivel sokkal könnyebben juthatnak majd lakáshoz a gyermekes családok.

A Magyar Nemzet legutóbbi beszámolói szerint a kormány jelenlegi tervei alapján még 2014 őszén elindulhat majd egy olyan új otthonteremtési program, ami lényegesen átalakíthatja majd a szocpol eddig ismert rendszerét. A szisztémát ugyanis a kormány komoly adókedvezményekkel bővítené ki, de a nyilatkozatok szerint egy olyan átfogó és alapos stratégiai kidolgozásra számíthatnak majd a jövőbeni lakásigénylők, amelynek részét képezi majd az a gazdaságösztönző hatással bíró rendszer, amit már a kétezres évek eleje óta alkalmaznak más és más szegmensekben.

hirdetes

Új alapokon az új szocpol?

Az új szocpol rendszer egyébiránt az eddig megszokott rendkívül alacsony támogatási szint helyett egy egészen más alapokra helyezné át a jól ismert formulát. A vevő, vagy az építtető – lévén új ház építése és használt vásárlása esetén is jár – ezáltal a vásárlás vagy az építkezés áfáját kell visszaigényelnie. Ez azért fontos változás, mert hazánkban még az európai viszonyokhoz mérten – de főként az átlagbérekhez viszonyítva – kimagasló, 27 százalékos építési áfa van érvényben, ami elképesztő mértékben fogja vissza az építési, valamint a lakásvásárlási tervek megvalósítását, illetve kivitelezését.

Éppen ezért, a szocpol ilyen irányultságú átalakítása hatalmas segítséget jelentene a családoknak ahhoz, hogy saját lakóingatlant tudjanak építeni vagy vásárolni. A módosítás természetesen hatással lenne a felújításokra is, így amennyiben egy család korábban még nem vett fel egyetlen gyermek után sem szocpolt egy régi ház felújítására, esetleges korszerűsítésére, abban az esetben most az adókedvezménynek köszönhetően minden eddiginél jutányosabban juthatnak majd hozzá az ehhez szükséges készpénzhez.

 Mik a kormány tervei a szocpollal?

A kormány tervei ezen felül egészen más irányultságúak is, hiszen szeretnék, ha a közszféra dolgozói minden eddiginél könnyebben tudjanak lakáshoz jutni. Hogy ezt milyen formában kívánják elérni, egyelőre még nem ismeretes, ellenben az már igen, hogy a szocpol rendszerén belül várható egy könnyített és kedvezményes hitellehetőség, ezáltal a közszféra dolgozói életpályamodelljükhöz csatolva tudnának igényelni a kedvezményből. Szintén a témához kapcsolódó újdonság, hogy a kormány a szocpol adókedvezményével szeretne egy olyan új és egyben forradalmi programot elindítani idén ősszel, aminek köszönhetően nem csak a fővárosi, hanem a vidéki társasházak és panelházak is igényelhetnének támogatást korszerűsítésre és teljes felújításra.

A program részletei még ebben az esetben sem tisztázottak teljesen, azonban a kormány célja ezzel az, hogy előnyben részesítse a környezetvédelmi megoldásokat, arra ösztönözve ezzel a vidéki panel- és társasházakat, hogy minél előbb váltsanak energiatakarékos megoldásokra, így például korszerűbb fűtési rendszerrel vagy jobban szigetelő nyílászárókkal.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása