A forint és a dollár gyengélkedése

A csütörtöki amerikai inflációs adatok nagy hatással voltak a nemzetközi piacokra. Ezek közül a legfontosabb hír, hogy az amerikai dollár lejtmenetben van. Mindez támogatja az olajárakat és az amerikai részvénypiacokon is emelkedéshez vezetett a vezető amerikai részvényindexek terén. Meglepő módon mindezek ellenére a forint tovább gyengélkedik.

Euró és dollár alakulása a napokban

Péntek délelőtt 9 óra magasságában 390 forintba került egy dollár a devizapiacon a Google Finance szerint. Az euro ugyanekkor viszont 401 forintba került, ami a szerdai adatokhoz képest zuhanást mutatott. November 10-én a vártnál kedvezőbb inflációs adatok érkeztek ami a dollár zuhanásához és részvénypiacok emelkedéséhez vezetett. A portfolio.hu cikkében olvashattuk, hogy tegnap emelkedéssel zártak a vezető amerikai részvényindexek.

hirdetes

A Dow Jones 3,7 százalék pluszban fejezte be a napot, a S&P 500 5,5 százalék pluszban zárt, míg a Nasdaq 7,5 százalékkal került feljebb. A mai napon az emelkedést követően kitartott a kedvező hangulat a tengerentúli tőzsdéken. A Nasdaq stagnált, a Dow és az S&P 500 pedig minimális 0,1 százalékos pluszban volt. Mai napon került bejelentésre, hogy ugrik az olaj árfolyama. Ennek egyik oka, hogy Kína lazítani kezdett a szigorú járványügyi szabályozásán. A lezárások rontották a gazdasági aktivitást így a lazítás egy ugródeszkát jelentett a piacoknak.

A tegnapi amerikai inflációs adatok viszont szintén hozzájárultak az olajárak emelkedéséhez. Ami növeli az esélyét, hogy a Fed lassít a kamatemeléseken, ezzel a soft landing felé terelve az amerikai gazdaságot. A dollárgyengülés szintén támogatja az olajárat. A félidős választásokon még mindig nincs egyértelmű győzelem. Eddigi állások szerint a republikánusok 49, a demokraták 48 helyet szereztek a szenátusban. Habár Nevadából és Arizónából ígértek fejleményeket ezek mégsem érkeztek meg a nap végére így az állás változatlan maradt.

USA inflációs adatok, dollár gyengülése

Kedden az MNB változatlanul 18%-os kamat mellett hirdette meg egynapos betéti gyorstenderét. Ezáltal továbbra sem változott az irányadó kamat. A vártaknál lényegesen alacsonyabb lett az októberi amerikai infláció, valamint am maginfláció is csökkent. Az adat bejelentése után a dollár rögtön zuhanni kezdett. Ritkán láthatunk olyan elmozdulást makroadatra az euro/dollár árfolyamban, mint ami tegnap délután következett be.

Szerda éjjelhez képest 1,6 százalékos volt az elmozdulás. Az amerikai inflációs adat előtti 404-ről 392 forintra esett egy dollár. Mindez hatalmas emelkedéshez vezetett az amerikai részvénypiacokon. Egyre csak feljebb hajtották a három vezető részvényindexet Amerikában.

Forint szenvedése

A portfolio.hu deviza híreiben megjelent, hogy az amerikai inflációs adatokat követően a váratlanul alacsony adatokra zuhanással reagált a dollár, ami azóta is tart. Az árfolyam ma reggel már az 1,025-ös szintet közelítette. A dollár beszakadása kezdetben a forintot is erősítette az euróval szemben. Tegnap délután a jegyzések egészen 398-ig estek, de azóta már ismét 400-as szint felett jár a kereskedés.

Ebben szerepe lehet annak, hogy a német kormánypártok által átnyomott parlamenti határozat jelentősen kihathat a magyar EU-pénzek brüsszeli folyósításának tempójára jövőre. A nap végére elgyengült a forint. Estére 405-ös szint felett is járt az euróval szembeni jegyzése.

Azért különös a forint gyengülése mert egész nap veszített értékéből a dollár és egy ilyen helyzetre általában erősödéssel szokott reagálni a forint. Összeségében elmondható az euró-dollár árfolyamkereszt három hónapja nem látott csúcsára ért, vagyis az amerikai dollár augusztus közepe óta nem látott gyenge szinteken tartózkodik.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása