A CSOK 2 gyerekre 2019-ben 10 000 000 Ft-ot is adhat

A CSOK 2 gyerekre 2019-től változik, hiszen a tavalyi év végén beadtak egy változtatást, amely szerint akár 10 millió forintot is igényelhetnek a családok. A régebbi nevén szocpolnak nevezett támogatást építéshez, új lakás vásárláshoz, használt lakás megvásárlására igényelhetik a családok.

Ezt a támogatást nem kell visszafizetniük. A gyerekek száma az, amely feltételnek mindenképpen teljesülnie kell. Lehet már meglévő gyerek, de lehet bevállalni is gyereket. Az új összeg valószínűleg nagyon sok családnak segítséget jelent a közeljövőben.

hirdetes
CSOK igénylés feltételi 2 gyerekre 2019-ben
CSOK igénylés feltételi 2 gyerekre 2019-ben

CSOK-nak több fajtája van

A CSOK akkor vehető igénybe, ha egy háztartásban lakik az igénylő a gyermekkel és házra vagy lakásra szeretné elkölteni a támogatást. A megelőlegezett CSOK, azaz az MCSOK a vállalt gyermekeknél vehető igénybe. Azaz a házaspár bevállal egy vagy több gyermeket és ennek fejében kaphatja meg a támogatást. A CSOK + MCSOK ahogy talán már kikövetkeztethető, akkor vehető fel, ha a házaspárnak már van gyereke, de bevállalnak még egy vagy akár több gyereket.

A Csok támogatás elnyeréséhez természetesen feltételek is párosulnak. Csak olyan házastársak vehetik igénybe, akik éppen családalapítás előtt állnak, azaz már van gyermekük vagy tervezik még gyermek születését. Csok-ot mindenki csak egyszer vehet igénybe, azaz ha valaki már egyszer igényelte, akkor újra nem kérheti a támogatást. A házastársak mellett az élettársaknak is van lehetőségük a támogatás igénylésére. Gyermeket előre vállalni csak házastársaknak lehet, ebből kizárták az élettársi közösséget a jogalkotók.

Hány évet kell bevállalni a CSOK-nál?

Az évek száma a gyermekvállaláshoz kapcsolódik és ez a CSOK 2 gyerekre 2019-re is igaz. Egy gyermeket vállalóknál 4 év áll rendelkezésükre, hogy a gyermek megszülethessen. Két gyermek bevállalása esetén összesen 8 évet ad az állam a születésre. 3 vállalt gyermeknél pedig a szám megugrik 10-re. Akik a 3 gyermek bevállalása mellett döntenek csak új lakást vásárolhatnak vagy újat építtethetnek.

A támogatás a bővítésre is igénybe vehető. Ha használt lakásban gondolkodnak a szülők, akkor maximalizálva van 2 gyermek vállalására ez a lehetőség. További fontos kritérium, hogy a szülők életkorát is maximalizálták, amely 2019-ben ugyan úgy 40 év lesz, azaz az egyik szülőnek mindenképpen 40 évnél fiatalabbnak kell lennie, amikor a CSOK igénylése megtörténik.

A gyermek meghatározása a CSOK 2 gyerekre 2019 szerint

A CSOK pontosan körvonalazza a gyermeket. Gyermek, aki a 25. életévét még nem töltötte be és vér szerinti vagy hivatalosan örökbefogadott gyermek. Gyermek a magzat vagy az ikermagzat, akik legalább a 12 hetet betöltötték. Gyermek a 25 évnél idősebb is, ha megváltozott munkaképességű és ez az állapot már legalább egy éve fennáll.

Nagyon fontos, hogy a gyermek minden esetben egy háztartásban éljen az igénylő szülővel, vagy ha új lakásba költöznek, akkor ott is egy életközösségben legyenek, együtt költözzenek oda. Minden CSOK-os lakásvásárlásra igaz, hogy nem lehet az eladó a vásárló közvetlen rokona vagy élettársa. Jó hír, hogy a CSOK 2 gyerekre 2019-ben akár úgy is igényelhető, hogy az igénylő személy szerepel a KHR listán.

A CSOK 2 gyerekre 2019-ben mire használható fel?

Lakás vagy családi ház bővítésére, a tetőtér beépítésére, a használt lakás vagy ház felújítására. A bővítés azt jelenti, hogy a lakóingatlant legalább egy lakószobányival megnöveljük. Ennél kisebb bővítést nem fogad el a CSOK. Akik már belekezdtek egy nagyobb volumenű bővítésbe, azok is igénybe vehetik a CSOK-ot, nem feltétele az új bővítés.

A teljes költségvetést el lehet később számolni a CSOK 2 gyerekre 2019-ben. Amennyiben nem a tetőteret kívánjuk beépíteni úgy az emeletráépítést is támogatják. A CSOK nem vehető fel olyan bővítés esetén, amely a lakhatóságot nem biztosítja. Egy konyha, egy fürdőszoba, egy kamra nem építhető belőle még bővítés esetén sem.

Mindenképpen teljesülnie kell a minimum egy lakhatási célt szolgáló szoba felépítésének. Az újonnan megvásárolt ingatlanok esetében olyan lakást támogat a CSOK, amely még nincsen megépítve, de az épületre az építési engedélyt már kiadták.

Ha nem mi magunk építkezünk, akkor olyan építési engedély szükséges, amely igazolja, hogy az építkezés az igénylő részére történik. A CSOK folyósítása akkor történik meg, amikor a használatbavételi engedélyt kiadják. Egészen addig a családnak magának kell fedezni az építkezés minden költségét.

Miben segít a CSOK ha használt lakásban gondolkodunk?

A 2019-es változások ezt a részt nem nagyon érintik, hiszen használt lakás megvásárlására és lakáscserére is lehetőséget biztosít. A bank ezekben az esetekben meghatároz egy forgalmi értéket a megvásárlandó lakásra és ettől csak 20 % magasabban lehet eltérni, ami az adásvételi szerződésben szereplő összeget érinti.

CSOK-ot akkor lehet igénybe venni, ha a megvásárlandó ingatlan nem kerül többe, mint 35 millió forint. Az új lakásokat vagy házakat nem érinti ez a korlátozás.

Mekkora támogatást lehet igényelni?

Sok mindentől függ a támogatás végső összege: a meglévő gyermekek számától, a bevállalt gyermekek számától és attól, hogy új vagy használt ingatlanban gondolkodunk.

Új lakás vásárlása esetén 2018-ban:

• 1 gyermek – a lakás minimum 40 négyzetméter, vagy a lakóház minimum 70 négyzetméter, a maximálisan igényelhető CSOK összege 600 000 Ft
• 2 gyermek – a lakás minimum 50 négyzetméter, vagy a lakóház minimum 80 négyzetméter, a maximálisan igényelhető CSOK összege 2 600 000 Ft
• 3 vagy több gyermek esetén – a lakás minimum 60 négyzetméter, vagy a lakóház minimum 970 négyzetméter, a maximálisan igényelhető CSOK összege 10 000 000 Ft ha 2 gyermek

CSOK Változás 2019-ben

3 vagy több gyermek esetén 15 millió Ft, míg 2 gyermek esetén 10 millió Ft a felső határ. A módosítás 2018. december 1, óta érvényben van.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása