Több lakástakarékot is nyithatunk egyszerre?

A lakástakarék az egyik legjobb módja annak, ha szeretnénk egy kis megtakarítást, illetve önerőt felhalmozni magunknak lakáskölcsön igényléséhez. A lakástakarékkal egyetlen probléma van, hogy csak nagyobb összegek befizetése mellett, és csak hosszabb távon érhetünk el olyan nagy összegű megtakarítást, ami már elég lehet ahhoz, hogy akár önmagában is fedezzen egy saját lakást vagy ház vásárlását.

Nagyon röviden és nagyon tömören: van! Bővebben ez nem más, minthogy egyszerre több lakástakarékot is nyitunk, amire a szabályok értelmében lehetőségünk van, de egy személy csak egyetlen lakástakarék kedvezményezettje lehet. Ez minden esetben az a személy, aki a félrerakott összeget felhasználhatja majd az ingatlanhoz. Ez annyit jelent a gyakorlatban, hogy amennyiben egy családban az édesapa és az édesanya mellett egy gyermek is van, akkor összesen akár négy lakástakarékot is nyithatunk.

hirdetes

Ez számokkal kifejezve annyit jelent, hogy amennyiben minden lakástakarék esetében 20 ezer forintot teszünk el – tehát egy hónapban összesen 60 ezret –, akkor 10 év múlva a megtakarításunk az állami támogatásokkal együtt, ami természetesen szintén külön-külön jár mindegyik lakástakarékra, összesen megközelítőleg 10 millió forint lesz, amiből már nem csak a fővárosban, hanem vidéken is egy igencsak szép és takaros családi házat vásárolhatunk magunknak.

Mivel nagyon sokan szeretnének 20 ezer forintnál többet is eltenni egy hónapban, számukra lehet ideális a fenti konstrukció, avagy hogy egyszerre több lakástakarékot nyitnak családtagjaik nevére. Ez utóbbi azért kiemelten fontos, mert az állami támogatás összege egy évben legfeljebb 72 ezer forint lehet, ez pedig ahány lakástakarékunk van, annyiszor jár, de amennyiben egy lakástakarékon belül többet fizetünk, mint 20 ezer forint, azt bár megtehetjük, sajnos nem kapunk rá nagyobb támogatást. Ha viszont többet nyitunk, teljesen legálisan áthidalhatjuk ezt a problémát! Ilyen esetekben már az állami támogatás mértéke is egy igencsak nagy összeg lesz.

Maradjunk a gyermekes család példájánál, amelynek esetében a 10 éves futamidő során, havi 20 ezer forintos befizetéssel kalkulálva, négy lakástakarék esetében csak az állami támogatás összege 4,4 millió forint lesz.

Több számla nyitásról

Természetesen amennyiben egynél több lakástakarékot szeretnénk nyitni, abban az esetben mindig figyelembe kell vennünk bizonyos szempontokat. Ezáltal például az édesanya vagy az édesapa, mint szerződő fél részt vehet több szerződésben is, kedvezményezettként azonban csak egyetlen közeli hozzátartozót választhat ki magának. A másik szülő ilyen esetben értelemszerűen nem lehet kedvezményezett, hiszen a fenti példa esetében ő saját lakástakarékkal rendelkezik.

Így az egyik szülő megnevezheti kedvezményezettként a gyereket, aki 18 éves koráig gyámja lesz, ezen felül pedig az ő nevére saját lakástakarékot nyithat, aminek köszönhetően háromszoros összeget lehet félretenni. Ha a szerződés lejárt, a gyermek számláján összegyűjtött pénzt értelemszerűen ugyanúgy hozzá lehet tenni a lakásvásárláshoz, az előtörlesztéshez vagy a felújításhoz, mint a szülőkét.

Több lakástakarék esetén természetesen ügyeljünk arra, hogy ez már egy nagyobb lemondás lesz, és bár nincs akkora kockázat, mint egy hitelfelvétel esetén, de rengeteg kellemetlenségünk adódhat abból, ha nem fizetjük rendesen a szerződésben vállalt megtakarításokat.

Rate this post