A dollárnak jó napja volt míg a forint tovább gyengült

Szerda délelőtt 9 óra magasságában 389,97 forintba került egy dollár a devizapiacon a Google Finance szerint. Az euro ugyanekkor viszont 410,90 forintba került. Az euró tovább erősödött míg a dollár gyengülése változatlan maradt a reggeli órákban. A forint még mindig nem tudott fellélegezni. A piac negatívan fogadta az Európai Bizottság javaslatát a magyar uniós forrásokkal kapcsolatban.

A brüsszeli testület 7,5 milliárd eurónyi kohéziós forrás felfüggesztését és a helyreállítási terv elfogadását javasolta, ugyanakkor kikötötte, hogy folyósítás csak azt követően történhet, hogy a kormány teljesíti az összes vállalt intézkedését. A befektetők nagy része kockázatosnak látja a helyzetet. Nincs garancia arra, hogy maradéktalanul teljesülnek a feltételek. A magyar adóbesorolást is negatívan érintheti a források beérkezésének késése.

hirdetes

A forint gyengülésében szerepet játszott a gázárak növekedése is. A téli hideg valószínűleg meghozza az újabb áremelkedési hullámot a piacon. Pénteken is változatlan, 18%-os kamat mellett hirdette meg egynapos betéti gyorstenderét az MNB. Délelőtt folyamán a gázárak esésnek indultak, ami jót tett a forintnak. Délután viszont megállt a forint erősödése, amin a 14:30-kor amerikai munkaerő-piaci adatok sem segítettek. A dollár árfolyam erősödése hozott még egy adag forintgyengülést, ami az esti órákban sem javult.

Megjött a várva várt amerikai munkaerőpiaca adat, a dollár hasít

A portfolio.hu cikkében olvashattuk, hogy a vártnál erősebb egyesült államokbeli munkaerő-piaci adatok érkeztek. A várt 200 ezer helyett 263 ezer fővel bővült az foglalkoztatottság az Egyesült Államokban, miközben a munkanélküli ráta maradt a 3,7%-on. Az adat erős tengerentúli munkaerőkeresletet jelez, vagyis úgy tűnik, hogy a gazdaság továbbra is elég jól pörög – legalábbis ahhoz képest, hogy recesszióhoz közeli helyzet szerepel a gazdasági kilátásokban.

Az erős foglalkoztatási számok erősítették a kamatemelési várakozásokat. Az adatok megjelenése ennek megfelelően erősítette a dollárt az euróval szemben. A forint is gyengült az euróval szemben.

Az amerikai munkaerőpiaci adatok ütést mértek a tőzsdére

Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,6 százalék mínuszban fejezte be a napot, a S&P 500 0,1 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,1 százalékot emelkedett. Kivárás volt Amerikában. A novemberi amerikai foglalkoztatottsági adatok publikálását megelőzően a határidős részvényindexek sem mutattak nagyobb elmozdulást.

A Dow, az S&P 500, valamint a Nasdaq is 0,1 százalékos negatív irányú elmozdulást mutatott. 263 ezer fővel nőtt a nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban novemberben. A munkanélküliségi ráta alakulása azonban megegyezett az elemzők 3,7 százalékos konszenzusával. Az adatok publikálását követően erősödni kezdett a dollár az euróval szemben. A nyitást követően Nasdaq 1,2, az S&P 500 1, a Dow Jones pedig 0,7 százalékos mínuszban volt.

A nap végére jobb lett a hangulat az amerikai tőzsdéken, a Dow végül 0,1 százalékos pluszban zárta a kereskedést, az S&P 500 0,1 százalékot esett a Nasdaq pedig 0,2 százalékkal került lejjebb. Tehát a dollár erősödése mellett estek a vezető részvényindexek.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása