Babaváró hitel fogalmak

Babaváró hitel

Az állam Családvédelmi akciótervének egyik eleme a babaváró hitel. 2019. július 1-től igényelhető fiatal házaspárok számára. A babaváró hitel egy szabad felhasználású személyi kölcsön, amelynek maximálisan felvehető összege 10 millió forint. A kölcsön futamideje maximum. 20 év lehet.

Babaváró hitel igénylése

A babaváró hitellel 2019. július elején elindult bankok listája:

hirdetes

Folyamatosan frissíteni fogjuk a bankok listáját.

Babaváró támogatás

Ugyanazt a konstrukciót jelenti a babaváró hitel és a babaváró támogatás. A hitel akkor válik vissza nem térítendő állami támogatássá, amennyiben az igénylő párnak minimum 3 gyermeke születik a hiteligénylést követően. A hiteligénylés időpontjától számítva 5 éven belül meg kell születnie az első gyermeknek.

Családvédelmi akcióterv 2019

2019 februárjában Orbán Viktor miniszterelnök kormánya családtámogató programot hirdetett, ez a családvédelmi akcióterv. Az akció 2019 július 1-től indult

Falusi CSOK

  • Babaváró hitel, babaváró támogatás
  • Nagycsaládosok autóvásárlási programja
  • Hagyományos CSOK bővítése
  • Jelzáloghitel elengedés bővítése

Kamatmentesség

A babaváró hitel egyik legvonzóbb tulajdonsága az, hogy teljesen kamatmentesen törleszthető bizonyos feltételek betartása mellett. A kamatmentességet úgy lehet elérni, ha az igénylés napjától számított 5 éven belül megszületik az igénylő házaspárnak az első gyermeke. Nem számítanak bele az igénylésbe, az igénylés előtt született gyermekek.

Kamattámogatás visszafizetése

Abban az esetben kell visszafizetni a kamattámogatást, ha a gyermekvállalást a párnak nem sikerül teljesítenie, azaz az első 5 évben nem születik meg az első gyermek. Ekkor a kamattámogatást vissza kell fizetni. Vissza kell fizetni akkor is, ha az igénylő pár nem rendelkezik Magyarországon állandó lakcímmel, illetve a támogatott kisgyermeket egyikük sem neveli a saját háztartásában.

A kamattámogatás válás esetén is megszűnik és a kamattámogatott hitel átalakul egy piaci kamatozású személyi kölcsönné. Visszamenőleg akkor kell visszafizetni a kamattámogatást, ha a válás előtt és az igénylés között nem születik gyermek a házasságban.

Kezességvállalási díj

Kezességvállalási díjat kell fizetniük az igénylőknek a tőketartozás mellett. A kezességvállalási díj évente kerül meghatározásra és a fennálló tőketartozás 0,5%-a. Egy 10 millió forintos hitelnél a törlesztés kezdetekor ez a díj 4167 Forint.

Társadalombiztosítási jogviszony

Legalább 3 év egybefüggő TB jogviszonyt szükséges igazolniuk az igénylőknek a babaváró hitel felvételéhez. Munkaviszonyból, felsőoktatási nappali tagozatos jogviszonyból is származhat. Nem elfogadható a külföldi TB jogviszony, csak abban az esetben, ha a pár egyik tagjának legalább az igénylést megelőző 180 napra igazolható hazai TB jogviszonya van.

Törlesztés szüneteltetése

Szüneteltehető 3 évre a babaváró hitel törlesztése, ha eltelt a várandósság 12. hete vagy az igénylést követően gyermek születik. Ez a szüneteltetés nem automatikus, hanem külön kell. igényelni. Az igényléstől számított első 5 évben született gyermekek esetén van lehetőség a törlesztés szüneteltetésére.